SPARTA

Henk van Stee in Sparta naar Voren: Meer geld voor Pinto en stoppen met de Ajax-samenwerking

Anton Slotboom, Frank Stout, Henk van Stee en Ruud van Os in de podcast Sparta naar Voren
Anton Slotboom, Frank Stout, Henk van Stee en Ruud van Os in de podcast Sparta naar Voren © Rijnmond
In Sparta naar Voren! is voormalig technisch directeur én echte Spartaan Henk van Stee te gast. In november 2020 stapte hij op als TD bij zijn club, maar hij volgt Sparta nog altijd op de voet. Samen met Ruud van Os, Anton Slotboom en Frank Stout praat Van Stee heel open over zijn vertrek bij de club, legt hij uit waarom de club z'n best moet doen om Pinto te behouden, is hij nog altijd kritisch op de jeugdopleiding én er wordt natuurlijk volop stilgestaan bij die zeer knappe vijfde plek op de ranglijst.
Henk van Stee doet in Sparta naar Voren een boekje open over de situatie van Mica Pinto bij Sparta. "Ik heb nog veel contact met Mica zijn zaakwaarnemer: Saïd Boutahar. Hij is heel betrouwbaar richting mij in alle jaren dat ik met hem heb mogen samenwerken. Ik heb hem gesproken na zijn emotionele betoog na Sparta - Feyenoord en hij wil graag blijven."
Van Stee heeft ook contact gehad met Boutahar, die hij als trainer van Feyenoord A1 destijds nog onder zijn hoede had. Volgens Pinto's zaakwaarnemer had Sparta aan Pinto een lagere aanbieding gedaan. "Twee maanden na dat eerste aanbod is het gecorrigeerd naar het salaris dat hij nu al verdient. Saïd heeft mij verteld dat hij 30% meer salaris heeft gevraagd, maar tevreden was geweest als Sparta ertussenin was gaan zitten. Dan praat je over een verschil van zo'n 15% ten opzichte van zijn huidige contract." Ruud van Os countert dan dat Sparta niet wil dat een linksback de grootverdiener is in de selectie.

Stoppen met de Ajax-samenwerking

Van Stee heeft zich altijd al kritisch opgesteld richting de jeugdopleiding. Ook in de podcast is dat niet anders. "Ik vind nog steeds dat ik daarin gelijk heb", zegt hij. "Er staat geen enkele speler uit de jeugd in het eerste elftal. En de beleidsbepalers zag ik nooit bij Jong Sparta."
Ook plaatst hij vraagtekens bij de samenwerking met Ajax. De Amsterdammers betalen een aantal ton per jaar en hebben dan voorrang voor wat betreft het vastleggen van Sparta's grootste talenten. Van Stee: "Die deal was destijds noodzaak. Zodra Sparta de financiële middelen heeft, zou ik per direct stoppen met die samenwerking. Want dan pakt Ajax misschien maar één talent in plaats van drie."
In Sparta naar Voren! gaat het natuurlijk ook over het geweldige seizoen van Sparta. Van Stee geniet vooral van de supporters en van Maurice Steijn. Toen hij een opvolger zocht voor Dick Advocaat stonden vier namen op zijn lijst: Mitchell van der Gaag, Fred Grim, Henk Fraser en Maurice Steijn. "Maar VVV-Venlo vroeg een afkoopsom van 2,5 ton. Dus dat was geen optie destijds."
Luister jij de FC Rijnmond Podcast al? Abonneer je snel!
Reageren op deze podcast? Mail ons op sport@rijnmond.nl