MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN

Ontwerpproces Boijmans maanden stilgelegd, sobere verbouwing steeds serieuzer alternatief

De reflectie van Museum Boijmans Van Beuningen in het Depot
De reflectie van Museum Boijmans Van Beuningen in het Depot © Jacco van Giessen
De Rotterdamse gemeenteraad worstelt met de vraag wat er moet gebeuren met de renovatie van Museum Boijmans van Beuningen, nu het project waarschijnlijk veel duurder uitvalt. Moet er nóg meer geld in of is de oplossing juist versoberen? Ook wil de raad dat er nog eens gekeken wordt naar een locatie waar de komende negen jaar de topstukken in Rotterdam tentoongesteld kunnen worden.
Na vier uur vergaderen vat Gerben van Dijk van de ChristenUnie (CU) de kwestie nog eens kort samen. "Er komt een enorme financiële hobbel aan en nu is het wachten op de grote klap." Voor de CU was het bedrag van 233 miljoen euro dat de gemeente Rotterdam heeft uitgetrokken voor de renovatie en verbouwing van het museum al een enorm bedrag. Maar nu wordt het mogelijk nog eens 35 tot 70 miljoen euro duurder.

Wat kan goedkoper?

De afgelopen jaren zijn er veel tegenslagen geweest rondom de renovatie van het Boijmans. De voorlopige ontwerpen zijn niet goed ontvangen, er kwam bijna geen geld van externe partijen en de sluiting gaat langer duren. Wethouder Maarten Struijvenberg van Financiën besloot dat voor de huidige ontwerpen definitief zijn er eerst duidelijkheid moet komen over de kosten.
Twee bureaus deden onderzoek. Er werd al rekening gehouden met kostenstijgingen, maar de uitkomsten van de doorrekeningen zijn voor de gemeente teleurstellend. In het slechtste geval wordt de renovatie 70 miljoen euro duurder.
Wethouder Struijvenberg heeft nu besloten dat het ontwerpproces een aantal maanden stil zal komen te liggen. Samen met de architecten en het museum zal de wethouder nu kijken naar oplossingen om de kostenoverschrijdingen te verkleinen. In de tussentijd gaat de voorbereiding van de renovatie en de restauratie van het Van der Steurgebouw gewoon door.

Extra financiële steun geen zekerheid

De gemeenteraad ging woensdag in debat met de wethouder. Geen enkele partij zit te wachten op extra uitgaven. De Rotterdamse VVD wil het 'beste museum voor zo min mogelijk geld'. Maar het museum moet wel toekomstbestendig zijn. Het moet jaren mee kunnen en niet over tien of vijftien jaar weer sluiten om te verbouwen omdat het niet meer aan de eisen van de tijd voldoet.
Leefbaar Rotterdam, de grootste coalitiepartij, twijfelt. Aan het eind van het debat was er ineens de waarschuwing dat het niet vanzelfsprekend is dat er extra geld komt. Bij noodzakelijke renovatie of verduurzamingsaanpassingen zal extra geld nodig zijn, omdat die aanpassingen verplicht zijn. Maar over een nieuwe entree of de gewenste transporttunnel onder het Museumpark gaat Leefbaar nog eens heel goed nadenken. "Er zijn ook veel mensen die geen band hebben met het Boijmans en het zijn moeilijke financiële tijden voor velen", was het antwoord van raadslid Marcel Verhoef van Leefbaar.
Partij voor de Dieren en 50Plus voelen er niets voor om extra geld aan het Boijmans te geven. Als het te duur is, moet alleen het hoogstnoodzakelijke gebeuren, vinden deze partijen. "Doorgaan met deze ontwerpen is een volgende Blunderput", zo vindt Ellen Verkoelen van 50Plus. De Partij voor de Dieren wil dat het museum zo snel mogelijk weer open gaat.
De gemeenteraad wil nu precies weten wat de dure transporttunnel gaat kosten. De ChristenUnie hoopt dat er toch nog een goedkopere variant voor zo'n transportingang zal komen. De wethouder denkt voor de zomer duidelijk te hebben wat er mogelijk is. Hij gaat er vooralsnog niet vanuit dat er automatisch geld bij moet.

'Meer tentoonstellingsruimte nodig'

Het Museum Boijmans van Beuningen wordt gemist. Kortgeleden hebben kunstliefhebbers al aan de bel getrokken. Dat het museum voor tien jaar is gesloten, vinden zij veel te lang. Er moet een nieuwe tijdelijke plek komen om de topstukken te kunnen bekijken. De mogelijkheden die er nu zijn om kunst in andere musea in de stad te bekijken, worden als onvoldoende ervaren. Dat vinden ook verschillende raadsleden.
"Sinds 2018 zal een hele generatie opgroeien zonder het Boijmans. Kunnen we toch niet toch nog iets doen met de oude V&D in winkelcentrum Zuidplein?" vraagt Theo Coskun van de Rotterdamse SP zich af. Hij wil dat er meer naar de Rotterdammers wordt geluisterd.
Rotterdam mist Boijmans
Wethouder Kasmi van Cultuur zegt de frustratie te begrijpen, maar ziet niet direct een oplossing. Hij zal nog eens met de museumdirectie gaan praten, maar een grote tijdelijke expositieruimte zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Er is geen ruimte meer vrij en de kosten van de V&D-locatie waren veel te hoog.