VEILIGHEID

De bierfiets duikt op in Rotterdam en daar is niet iedereen even blij mee: 'Het is levensgevaarlijk'

Misschien is de bierfiets vanaf 1 oktober in grote delen van Rotterdam verleden tijd
Misschien is de bierfiets vanaf 1 oktober in grote delen van Rotterdam verleden tijd © Eveline van Wanrooij
Opeens was 'ie daar, in het centrum van de stad: de bierfiets. Overgewaaid vanuit Amsterdam en inmiddels steeds vaker te vinden in Rotterdam. Voor velen, waaronder stadsgids Eveline van Wanrooij, is de aanwezigheid van de bierfietsen een bron van ergernis. Ook in de Rotterdamse politiek staat de bierfiets inmiddels op de agenda.
Wie bierfiets zegt, zegt Amsterdam. En dat terwijl de fietsen, waarbij je al trappend en bier drinkend door de stad rijdt, in de drukste delen van de hoofdstad inmiddels verboden zijn. Dat is niet voor niets, zegt Eveline van Wanrooij. De Rotterdamse stadsgids maakte maandag haar onvrede kenbaar over de aanwezigheid van de bierfiets in het verkeer, nota bene midden in de spits. Wat volgde was een stortvloed aan reacties.

Pretpark Amsterdam-vibes

"Ik had in die tweet bewust gevraagd: wat kan ik doen om deze bierfietsen van straat te krijgen?", zegt Van Wanrooij. "Het ging daarna zo hard met de reacties, dat ik dacht: ik laat het gewoon even, want het gaat een beetje vanzelf. Ik had de tweet eigenlijk geplaatst uit totale ergernis om hoe dronken ze waren. Pretpark Amsterdam-vibes krijg ik erbij."
Ze vergelijkt de regels omtrent bierfietsen met de andere regelgeving in de stad. "Waarom zouden wij, met onze geweldige burgemeester die superstreng handhaaft op alcohol op straat, dit toelaten? Je mag niet eens met een blikje bier door de stad lopen."

Op het fietspad of op de weg?

Dinsdag kwamen daar raadsvragen van Leefbaar Rotterdam bij. Fractievoorzitter Bart van Drunen uitte zich kritisch over de bierfietsen, die steeds vaker opduiken in het centrum. "Een bierfiets is een raar fenomeen. Het lijkt hartstikke gezellig, maar dat is eigenlijk alleen zo voor de halfdronken mensen die erop zitten. De stad Rotterdam heeft er niets aan."
Die overlast kan Rotterdam missen als kiespijn, benadrukt Van Drunen. "We hebben signalen gehad dat 'ie af en toe stopt en dat mensen dan plassen tegen een boom. Ook de verkeersveiligheid komt het niet ten goede. Ze horen gewoon niet op de weg."
Maar waar de bierfiets dan wel hoort? Van Drunen heeft geen idee. "Want wat is het eigenlijk? Een fiets, maar als je met zo'n gevaarte op het fietspad rijdt, blokkeer je alles. Maar ga je ermee op de autoweg rijden, dan rijdt 'ie daar in de weg."

Verkeersveiligheid

Waar ze ook rijden, Van Wanrooij ziet ze liever vandaag dan morgen verdwijnen uit het Rotterdamse straatbeeld. Met name over de verkeersveiligheid maakt ze zich zorgen. "Zoals maandag in de spits, dat was echt zo gevaarlijk. Die mensen waren heel erg dronken. Ze pissen en kotsen en lopen maar rond in het verkeer. Dat alerte dat je moet hebben om deel te nemen in het verkeer, hebben ze zeker niet. Ze zitten in hun eigen feestbubbel. Levensgevaarlijk."
Zoals het een echte stadsgids betaamt, heeft Van Wanrooij ook wel een tip voor mensen die Rotterdam - onder het genot van een biertje - willen verkennen. "Ga lekker eens een keer met de Spido. Je kunt een biertje drinken, de stad zien en je voelt tegelijk de wind in je haren."
Van Drunen denkt dat het huwelijk tussen de stadsfiets en Rotterdam geen lang leven beschoren is. "Als ze zelfs uit openluchtmuseum Amsterdam worden geweerd, dan horen ze hier ook niet thuis", besluit hij. "Het eerste stapje is gezet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl