A16

Viaduct voor megaproject A16-A13 bij Terbregseplein gesloopt vanwege productiefout

De bouwwerkzaamheden bij het Terbregseplein (archieffoto)
De bouwwerkzaamheden bij het Terbregseplein (archieffoto) © Rijkswaterstaat
Een viaduct bestemd voor de gloednieuwe oprit naar de A16 in noordelijke richting, blijkt ondeugdelijk te zijn geconstrueerd. Het betonnen viaduct was in aanbouw op een bouwplaats bij het Terbregseplein, tussen de twee rijrichtingen van de A16 in, toen de fout werd ontdekt. De aannemer is al een paar weken bezig het viaduct in puin om te zetten, zodat het beton kan worden hergebruikt.
Rijkswaterstaat spreekt over een 'productiefout in het materiaal'. De fout is ontdekt tijdens een kwaliteitscontrole. De aannemer onderzoekt wat er mis is gegaan.
Het was de bedoeling het betreffende viaduct te plaatsen in de nieuwe oprit naar de A16 in noordelijke richting, naar het Terbregseplein. De oprit is een afslag van de Hoofdweg in Rotterdam-Alexander. Nu nog kun je vanaf de Hoofdweg alleen de A16 op in zuidelijke richting, naar Dordrecht en verder.

Pijlers wel in orde

Het nu te slopen viaduct had volgens de oorspronkelijke planning zo'n beetje nu op zijn plaats moeten liggen. De pijlers waarop de brug moet rusten, staan al op hun plek, en zijn wel in orde. Ze blijven daarom ook gewoon staan.
De nieuwe oprit is onderdeel van het grote project dat de A16 rechtstreeks verbindt met de A13 richting Delft en Den Haag. Rijkswaterstaat is daarvan de opdrachtgever.
Eind februari is voor dit project een gloednieuwe fly-over van vierhonderd meter lang langzaam over de A16 geschoven, terwijl het verkeer doorraasde.

Kosten voor de aannemer

De geluidsoverlast die gepaard gaat met de sloop van het viaduct valt volgens Rijkswaterstaat mee: er wonen niet veel mensen in de omgeving en het drukke verkeer op de A16 maakt ook veel geluid.
De kosten van het slopen en het maken van een nieuw exemplaar zijn voor rekening van de aannemer en zijn onderaannemers.
Het nieuwe viaduct wordt nu volgens de nieuwe planning over ruim een jaar op zijn plek gelegd. De oplevering van het hele A16-A13-project loopt volgens Rijkswaterstaat hierdoor geen vertraging op, en blijft vooralsnog 2025.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl