Spanning binnen Links Verbond door oude tweet Nida

Een oude tweet van Nida leidt tot onbegrip bij de PvdA in Rotterdam. Op 14 augustus 2014 twitterde de partij: "Wij zeggen #Zionisme = #ISIS #vrijheidvanmeningsuiting."

De tweet is boven water gehaald door het tv-programma Nieuwsuur. PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann wil dat Nida afstand neemt van de tweet. "Laat 1 ding duidelijk zijn! Volgens @pvdarotterdam kan wat Nida hier stelt verre van door de beugel. Dit is onbegrijpelijk!"

Samen met Nida, SP en GroenLinks vormt de PvdA het Links Verbond. Of dat verbond nu onder druk komt te staan, weet Kathmann nog niet. Ze twitterde dat ze benieuwd is naar de reactie van Nida.

"Samenwerking met Nida is gevolg van gedeelde Links Progressieve waarden die van groot belang zijn voor Rotterdam. Die waarden ken ik wel heel goed van Nida."

Nida ziet geen reden om de tweet te verwijderen. De tekst moet gelezen worden in de context van de maatschappelijke discussie in 2014, zegt de partij in een verklaring.

De tweet dateert van vlak na de Gaza-oorlog en zou een reactie zijn op de schorsing van Yasmina Haifi, ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie, die destijds twitterde dat ISIS niets met de Islam te maken heeft. "Het is een vooropgezet plan van zionisten die bewust de islam zwart willen maken."

"Deze tweet moet dan ook gelezen en begrepen worden in de context van het maatschappelijke debat van dat moment", laat Nida weten. "De huidige reacties op een tweet van bijna 4 jaar geleden bevestigen deze selectieve verontwaardiging nogmaals."

De andere partijen uit het Linkse Verbond hebben nog niet gereageerd op de tweet.
Deel dit artikel: