NIEUWS

Stefan en Diana ontwierpen hun eigen Scandinavische buitenhuis: 'Ondanks enkele ‘missers’ is het huis perfect'

Het ontwerp is geïnspireerd op een Scandinavische buitenhuis
Het ontwerp is geïnspireerd op een Scandinavische buitenhuis © Stefan Prins
In een serie over zelfontworpen woonhuizen van architecten, bezoeken we wekelijks een architect uit de regio die zijn eigen droomhuis heeft ontworpen. Waarom is het dit huis geworden en hoe voelt het om erin te wonen? Natuurlijk gaan we mee naar binnen, want niets is leuker dan binnenkijken. Zeker bij mensen die er voor doorgeleerd hebben.
In een groen wijkje op het oude hockeyterrein van Leonidas, aan de rand van Kralingen, staan 46 duurzame zelfbouwwoningen. Het is een verscholen buurtje; je komt er niet als je er niks te zoeken hebt.
Die rust waarderen Stefan Prins (41) en zijn vriendin Diana (38). Ze wonen er samen met hun drie jonge kinderen in een lichte woning die is geïnspireerd op een Scandinavisch buitenhuis. Stefan is architect en partner bij Powerhouse Company, Diana werkt als marketingmanager. “We hebben het huis samen ontworpen”, vertelt Stefan zittend aan de keukentafel. “Diana is dan wel geen architect, maar ze vindt het ontzettend leuk om er mee bezig te zijn. Het was bijna jammer dat het huis af was, we houden van dit soort projecten.”
De grote ramen in de woonkamer en keuken maken het huis licht
De grote ramen in de woonkamer en keuken maken het huis licht © Ossip van Duivenbode
Dàt ze hun eigen huis bouwden, kwam eigenlijk voort uit frustratie, vertelt hij. “We waren al zó lang op zoek naar een huis. We wilden een klushuis, maar konden niks vinden. Òf het huis was goed, maar de plek niet, òf dat was andersom." Toen ze voor vijfhonderd euro een optie op een kavel konden krijgen op het Leonidas-terrein, besloten ze dat te doen. “Meer als een experiment, want we waren nooit van plan geweest om een huis van de grond af aan te bouwen, maar voor dit bedrag konden we ons niet echt een buil vallen. We dachten: we proberen het gewoon."
Stefan geeft in deze video een rondleiding door zijn huis dat hij kan aanpassen aan de gezinssituatie van het moment.
Bouwen in de ecowijk Leonidas is gebonden aan regels. De huizen moeten een duurzaam karakter hebben en grotendeels gebouwd worden met natuurlijke materialen. Stefan en Diana combineerden deze eisen met de sfeer van een Scandinavisch buitenhuis waarbij de verbinding met de omgeving en het groen belangrijk is. “Het huis is zo opgezet dat als je op de begane grond bent, je een directe relatie met de tuin hebt. Dan zie je die flat daar verderop niet meer, je ziet alleen nog maar je eigen tuin.”
De slaapkamer heeft ramen in het dak en op het noorden
De slaapkamer heeft ramen in het dak en op het noorden © Stefan Prins
Stefan en Diana wonen nu vijf jaar in hun zelfontworpen woning aan de Cornelis Dalenstraat. Voorheen woonden ze, toen nog zonder kinderen, in een loftwoning op de Kop van Zuid. “Die grote ruimte beviel ons en dat wilden we hier ook creëren. De begane grond is heel open. Er zijn hier maar drie deuren: een voor het toilet, een voor de schuur en een voor de werkkamer en de rest is allemaal open. Nu we drie kinderen hebben, hebben we boven een aantal schuifdeuren toegevoegd, maar die waren er eerst niet.”
Het huis is flexibel gebouwd. Omdat de wanden van hout zijn, zijn ze makkelijk aan te passen. “Dit is de basis, maar we kunnen het op allerlei manieren uitbreiden of veranderen. Dat was voor ons belangrijk omdat het heel anders is om hier te wonen met zijn tweeën, met één kind, of met drie zoals nu.”
Ook stijl van het interieur is Scandinavisch geïnspireerd
Ook stijl van het interieur is Scandinavisch geïnspireerd © Stefan Prins
De begane grond van het huis is georiënteerd op de tuin en de grote glazen pui ligt op het zuiden waardoor het ook in de winter aangenaam warm kan zijn op de benedenverdieping. Boven is het anders gebouwd. “We hebben geen ramen op het zuiden genomen, omdat je dan op de parkeerplaatsen en de flat hiernaast kijkt. Bovendien wil je dat de slaapkamers koel blijven, dus de ramen zijn op het noorden en in het dak.”
Het huis is energieneutraal gebouwd. Dat betekent dat de energie voor de vloerverwarming en het warme water worden opgewekt door zonnepanelen. “Als ik één ding mocht overdoen, dan zou ik nu mijn héle dak vol leggen met zonnepanelen, zodat ook de elektriciteitsrekening naar beneden kan. Verder zou ik het hele huis onderkelderen, zodat we extra speel- en werkkamers zouden hebben.
Ondanks deze ‘missers’ is het huis perfect, vindt hij. "Het is zo fijn om in een nieuwbouwwoning te wonen. Ik zou niet meer in een oud huis kunnen wonen. Hier klopt alles, het is echt comfortabel.”
De ecowijk Leonidas wordt steeds groener
De ecowijk Leonidas wordt steeds groener © Stefan Prins
Het stel had het geluk dat zij het huis bouwden voordat de prijzen in de bouw extreem stegen. “De bouw van het huis heeft 3,5 ton gekost en de grond twee ton. Ik denk dat de waarde inmiddels verdubbeld is. Vorig jaar gingen hier huizen weg voor meer dan een miljoen", aldus de architect.
Ook de grond was nog niet razend populair toen het stel een optie op de kavel nam. "Dat was in fase één van de bouw van deze wijk. In fase twee lagen de mensen in de tuin van de makelaar met hun tentje om een kavel te bemachtigen."
Voorlopig blijft het jonge gezin wonen in het rustige wijkje dat steeds groener wordt. “Mochten we ooit nog verhuizen en een nieuw huis bouwen, dan zal het ergens midden in de natuur zijn. Maar voor nu is dit perfect, dicht bij de stad en toch rustig.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl