MESSENCULTUUR

Locoburgemeester Rotterdam: 'tandje erbij' om stijging aantal mesincidenten te keren

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Archieffoto
Het aantal mesincidenten in Rotterdam is vorig jaar met 5,7 procent licht gestegen. De politie telde 889 incidenten. Ook zijn er in 2022 meer verdachten aangehouden, vooral in de leeftijd van 18 tot 22 jaar. Maar ook de groep van 12 tot 17 jaar is relatief groot, meldt de politie. Een verklaring hiervoor is niet direct aan te geven.
In 2019 was er een duidelijke stijging van het aantal mesincidenten op veel plekken in de stad. In de jaren daarna (2020 en 2021) stabiliseerde die stijging in de meeste wijken. Uitzonderingen waren Centrum, Hillegersberg-Schiebroek, Hoogvliet en Pernis. Daar zette de stijging door. In absolute aantallen waren de meeste incidenten in Rotterdam-Centrum, Delfshaven, Charlois en Feijenoord.
Locoburgemeester Simons vindt dat de cijfers te hoog zijn. "We moeten een tandje erbij doen om de stijging van het aantal incidenten te keren."

Veel of weinig jongeren met een mes?

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat 20 procent van de Rotterdamse jongeren wel eens een wapen in bezit heeft of heeft gebruikt. Het dragen van een wapen gebeurt meestal omdat jongeren zich onveilig voelen.
In het rapport geven de onderzoekers ook aanbevelingen, waarvan de gemeente met sommigen al druk bezig is en met anderen niet. Zo wil de gemeente gaan werken aan plekken waar jongeren terecht kunnen met zorgen over hun veiligheid. Daarnaast wordt geïnvesteerd in het aantal jongerenwerkers in Rotterdam. Omdat veel jongeren die betrokken zijn bij wapengeweld met complexe problemen zitten – een giftige leefomgeving, financiële malaise – komt er ook extra aandacht voor deze jongeren.
Leefbaar Rotterdam en de VVD vinden dat het aantal jongeren dat met een mes rondloopt wordt gebagatelliseerd. Pascal Lansink-Bastemeijer van de VVD: "De onderzoekers zeggen: 20 procent heeft een mes op zak. Ik vind dat veel. In een VMBO-klas van twintig leerlingen hebben er dus vier leerlingen een mes bij zich." Denk zegt dat er juist een stevig plan van aanpak ligt, waaruit blijkt dat de onderzoekers het niet onderschatten.
Leefbaar Rotterdam wil repressie en meer groepsgericht preventief fouilleren bij jongeren die een mes bij zich kunnen hebben. D66 en GroenLinks zien daar niets in. Judith Bokhove van GroenLinks: "Waarom op preventief fouilleren focussen, terwijl de meeste impact bereikt wordt door bijvoorbeeld de sociaaleconomische ongelijkheid aan te pakken. Daar is veel meer inzet op nodig."

Boete voor ouders van kind met mes

Eerder voerde burgemeester Aboutaleb nog een maatregel in, maar die werd door de rechter van tafel geveegd. Aboutaleb wilde dat als een jongere voor de tweede keer met een mes op zak wordt aangehouden, zijn ouders 2.500 euro boete betalen als zij niet meewerken aan een oplossing. De rechter vindt dat zo'n boete niet kan worden opgelegd door een burgemeester. Aboutaleb heeft aangekondigd niet in hoger beroep te gaan tegen deze beslissing.
"Vanuit het bestuursrecht zijn er andere mogelijkheden. Als er sprake is van ernstige en/of stelselmatige overlast door jongeren die messen dragen, kunnen gebieds- of wijkverboden opgelegd worden. Deze maatregelen kunnen voor rust zorgen in het gebied waar de overlast plaatsvindt", aldus de Rotterdamse burgemeester.
In de Rotterdamse gemeenteraad was D66 altijd al fel tegen deze boete. Raadslid Ingrid van Wifferen is blij dat deze maatregel niet gebruikt gaat worden. "Ouders die met de handen in hun haren zitten door het gedrag van hun kind moeten geen boete krijgen, maar hulp."

Wapeninleveractie

Rotterdam gaat ook niet meer jaarlijks een grootschalige wapeninteractie houden, zo heeft burgemeester Aboutaleb bekendgemaakt. Bij de laatste actie in afgelopen oktober werden in totaal 113 messen en 31 andere wapens ingeleverd. "Een mooi resultaat, maar in vergelijking met eerdere jaren is er substantieel minder ingeleverd. De precieze oorzaak is niet te geven", aldus de burgemeester.
Op basis van deze resultaten en ook de adviezen van de Erasmus Universiteit is besloten dar er niet langer elk jaar voor de hele stad een inleveractie voor wapens komt. Misschien wordt zoiets nog wel georganiseerd voor bepaalde wijken in de stad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl