FEYENOORD

Feyenoord na heet avondje in Rome uitgeschakeld in Europa League

De teleurstelling was zichtbaar na de goal van Dybala.
De teleurstelling was zichtbaar na de goal van Dybala. © VK Sportsphoto / Yannick Verhoeven
Feyenoord is door AS Roma uitgeschakeld in de kwartfinale van de Europa League. Het was een boeiend voetbalgevecht met tal van kansen aan beide kanten, maar uiteindelijk trok de ploeg van José Mourinho aan het langste eind (4-1).
Feyenoord lag al snel onder vuur in het kolkende Stadio Olimpico. Andrea Belotti brak door en gaf de bal aan aanvoerder Lorenze Pellegrini. De Italiaanse middenvelder schoot in de korte hoek, maar doelman Justin Bijlow liet zich niet verrassen. Niet veel later meldde Roma zich opnieuw voor het doel van Feyenoord. Dit keer probeerde Bryan Cristante het met een volley, die maar rakelings naast ging. Feyenoord wankelde duidelijk in openingsfase.
De Rotterdammers herpakten zich en creëerden een megakans. Feyenoord-aanvoerder Orkun Kokcü stak Alireza Jahanbakhsh weg aan de rechterkant van het veld. De Iraniër gaf een uitstekende voorzet op Sebastian Szymanski, die van dichtbij vol op doelman Rui Patrício schoot. AS Roma trad aan met een oude bekende in de basis: Georginio Wijnaldum. Zijn wedstrijd duurde echter maar twintig minuten door ogenschijnlijk een hamstringblessure. Stephan El Shaarawy verving hem.

Rode kaart assistent Mourinho

Feyenoord was de vroege druk van de Romeinen helemaal te boven en kreeg nog bijna een penalty na een handsbal van Diego Llorente. De VAR checkte het moment wel, maar gaf uiteindelijk geen penalty. De Rotterdammers bleven aandringen. Ditmaal was het Kokcü die op goal vuurde, maar Chris Smalling blokte het schot met zijn voet. Roma bleef ook gevaarlijk. De thuisploeg counterde met invaller El Shaarawy richting de goal van Feyenoord, maar het schot van de Italiaanse buitenspeler ging ruim over.
Het handsbalmoment van Diego Llorente.
Het handsbalmoment van Diego Llorente. © VK Sportphoto / Yannick Verhoeven
Na ongeveer een half uur werd het duel wat onvriendelijker. Santiago Gimenez wilde snel de bal pakken voor een ingooi, waarna een van de assistenten van Mourinho, Salvatore Foti, een slaande beweging richting de Mexicaan maakte. Foti ontving daarvoor rood, terwijl Llorente en bankzitter Timon Wellenreuther geel kregen. Feyenoord drong op slag van rust nog even aan. Szymanski had wat ruimte net buiten het zestienmetergebied en testte Patrício met een zwabberschot. De Portugese doelman duwde de bal met veel moeite over de goal. Ondanks genoeg kansen aan beide kanten gingen de ploegen met een gelijke stand de kleedkamers in.
"De 2-1 was het meest pijnlijke moment van de avond, je zag jezelf al doorgaan", aldus aanvoerder Orkun Kökçü na afloop van Roma-Feyenoord.

Spinazzola scoort

Feyenoord werd meteen wakker geschud aan het begin van de tweede helft. Al na dertien seconden zette Nicola Zalewski de bal voor en liep Pellegrini er tegenaan, maar de inzet van de aanvoerder ging op de paal. In de herhaling was te zien dat Bijlow de bal met een cruciaal zetje uit zijn doel hield. Net als voor rust was het een open duel. Zo was ook Feyenoord gevaarlijk, met Gimenez die net een teenlengte tekort kwam om een voorzet van Quilindschy Hartman binnen te werken.
Dit keer wist Feyenoord de Romeinse storm niet te overleven. Na een uur spelen viel de bal voor de voeten van Leonardo Spinazzola, die Bijlow met een schot in de rechter onderhoek versloeg. Zo kwam Roma voor in het Olimpico en gelijk over twee wedstrijden, want Feyenoord had in de thuiswedstrijd 1-0 gewonnen door een doelpunt van Mats Wieffer.
Feyenoord kreeg het echt moeilijk in Rome. Belotti tikte een kopbal van Mancini net langs, maar Roma had met zo'n twintig minuten te spelen de beste papieren om te scoren. Dat deed de thuisploeg ook. Bryan Cristante werkte de bal binnen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens duwen van Tammy Abraham dat aan de goal voorafging.
Het goudhaantje in het Stadio Olimpico.
Het goudhaantje in het Stadio Olimpico. © VK Sportsphoto \ Yannick Verhoeven
Een Romeinse goal hing in de lucht, maar het was toch Feyenoord dat scoorde. Szymanski leverde een piekfijne voorzet af en invaller Igor Paixão kopte de bal knap binnen: 1-1. Het leek de goede kant op te gaan voor Feyenoord, maar Roma wist toch te scoren met nog luttele minuten te gaan. Na een snelle Romeinse combinatie kreeg Paulo Dybala de kans om Roma op gelijke hoogte te schieten. Daar wist de invaller wel raad mee. Hij schoot de bal netjes binnen: 2-1.
Het ging niet veel later bijna weer fout voor Feyenoord. Dybala kreeg opnieuw een kans om uit te halen, maar dit keer had Bijlow wel een antwoord op zijn inzet. In de reguliere speeltijd viel de beslissing niet meer en dus werd het verlengen in het Stadio Olimpico. Dit keer begon Feyenoord een stuk beter aan de helft. Na een kleine scrimmage kreeg Gimenez de bal voor zijn voeten. De Mexicaanse spits haalde van dichtbij uit, maar schoot ver over.

Dybala maakt verschil

Paulo Dybala was op dreef. Hij sneed naar binnen en krulde de bal in de verre hoek, maar Bijlow bokste het schot weg. Uit de corner die daarop volgde raakte invaller Roger Ibañez met een kopbal de lat. Tammy Abraham, nog een invaller, kreeg de bal in de rebound ook niet langs Bijlow. Het werd de wedstrijd van de invallers. Nog voordat de eerste helft van de verlenging voorbij was, viel er een derde Romeinse treffer. El Shaarawy stond op de juiste plek om een voorzet van Abraham in te tikken en Roma over twee wedstrijden op voorsprong te zetten: 3-1.
Arne Slot: "We gaan eruit tegen zeer sterke tegenstander"
Pellegrini maakte in de tweede helft van de verlenging nog een vierde doelpunt. Het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel, maar na een check van de VAR was het toch 4-1.
AS Roma speelde het duel daarna uit en verzekerde zich van de halve finale in de Europa League ten koste van Feyenoord. Vlak voor het laatste fluitsignaal kreeg Santiago Gimenez nog een rode kaart voor een overtreding op Gianluca Mancini, een extra smet op een al vervelende avond.

AS Roma-Feyenoord (4-1)

60' Leonardo Spinazzola 1-0
80' Igor Paixão 1-1
89' Paulo Dybala 2-1
101' Stephan El Shaarawy 3-1
109' Lorenzo Pellegrini 4-1
Opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Hancko, Trauner (105. Dilrosun), Hartman (105. Lopez); Wieffer (105. Bullaude), Szymanski (90. Pedersen), Kökçü; Jahanbakhsh (74. Danilo), Gimenez, Idrissi (64. Paixão).