nieuws

Links Verbond in Rotterdam toch geklapt

Het Links Verbond tussen de Rotterdamse fracties PvdA, SP, GroenLinks en Nida is uit elkaar gevallen. GroenLinks heeft geen vertrouwen meer in Nida. Tussen de partijen was wrijving ontstaan over een tweet van Nida uit 2014. Daarin vergeleek Nida Israël met Islamitische Staat.
Maandag was er crisisberaad over de kwestie. Aanvankelijk leken de plooien gladgestreken, ook al weigerde Nida afstand te doen van de omstreden tweet.
In het politiek café van het weekblad Libelle liet landelijk voorman Jesse Klaver van GroenLinks maandagmiddag weten dat Nida zich toch echt moest distantiëren. Daarna verscheen het bericht van Judith Bokhove van GroenLinks Rotterdam op Twitter.
Nida-lijsttrekker Nourdin El Ouali heeft het vertrouwen van Bokhove verloren, nadat hij op Twitter liet weten bij zijn eerdere verklaring te blijven. "We zijn na uren onderhandelen dus niets opgeschoten", zei Bokhove.
De PvdA zegt ook nog steeds moeite te hebben met de tweet en bevestigt het einde van het Links Verbond.
Volgens Nida-leider Nourdin el Ouali is de lokale fractie van GroenLinks gezwicht onder druk van de landelijke partij. Bokhove ontkent dat.
SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn zegt dat hij "enorm baalt" dat de stekker uit het Links Verbond is getrokken.
Het Links Verbond - een samenwerking tussen SP, PvdA, GroenLinks en Nida - werd vorige maand gepresenteerd. De partijen wilden het initiatief nemen voor een nieuw college als ze bij de komende gemeenteraadsverkiezingen samen de meeste stemmen zouden binnenslepen. Op die manier wilden ze de vermoedelijke winnaar, Leefbaar Rotterdam, zoveel mogelijk wind uit de zeilen nemen.