nieuws

Operatie Manna feestelijk herdacht

2010_OperatieManna.cropresize.tmp.jpg
2010_OperatieManna.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Bij het Manna-monument langs de A20 in Rotterdam-Terbregge, is donderdag Operatie Manna herdacht. 65 jaar geleden dropten de geallieerden bij deze operatie voedsel boven Nederland. 
Dit jaar is het 65 jaar geleden dat 'Operatie Manna' werd uitgevoerd. Van 29 april tot 8 mei 1945 werden in tien plaatsen in Nederland voedselpakketten gedropt. In totaal ging het om zo’n 11 duizend ton aan voedingsmiddelen.
Tien Britse oorlogsveteranen waren bij de herdenking aanwezig, waarvan een aantal heeft deelgenomen aan ‘Manna’. De Duitsers gaven toestemming voor de operatie toen Nederland na de winter van 1944-1945 bijna niks meer te eten had.

Bommenwerpers

Vanuit Groot Brittannië werden er meer dan 5300 vluchten uitgevoerd door Britse en Amerikaanse bommenwerpers. Waar nu Nieuw Terbregge ligt, werd in 1945 ruim 3,6 duizend ton gelost. Volgens kenners hebben de pakketten duizenden mensen gered van de hongersdood.
In 2006 werd het 'Monument voor operatie Manna' geopend. Een stalen sculptuur dat een stapel voedselpakketten in de buik van een vliegtuig moet voorstellen. Het monument staat op de geluidswal langs de A20 bij Nieuw Terbregge.
Om de 65ste herdenkingsdag niet zomaar voorbij te laten gaan wordt er van 28 april t/m 5 mei een herinneringsbezoek georganiseerd voor een tiental Britse oorlogsveteranen die deelnamen aan de operatie. 29 april is er een herdenking bij het monument. Op de overige dagen staan onder andere een bezoek aan vliegbasis Soesterberg en renbaan Duindigt op het programma.
Verslaggever Jelle Gunneweg sprak met Henk Dijkxhoorn, de organisator van de herdenking.
Luister hier naar een verslag van Justus Cooiman 29-04-2010 Operatie Manna feestelijk herdacht by rtvrijnmond