Rotterdam mag in bijna 100 straten nieuwe huurders screenen

In 98 straten in Rotterdam mogen nieuwe huurders worden getoetst, voordat ze een woning krijgen toegewezen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft Rotterdam toestemming gegeven om naast een inkomenseis ook politiegegevens te gebruiken om bepaalde huurders te kunnen weren uit delen van de stad.

De 98 straten liggen in Feijenoord (21), Charlois (21), Delfshaven (20), Prins Alexander (13), IJsselmonde (14), Hoogvliet (5), Noord (2) en Centrum (2). Het gaat om bijna 20.000 woningen waarvan de huurders gecontroleerd worden.

Door het toetsen van alle huurders van 16 jaar en ouder wil de stad mensen kunnen weigeren die voor overlast hebben gezorgd of crimineel gedrag hebben laten zien. De toestemming van de minister geldt voor 4 jaar en mag voor nog eens 4 jaar worden verlengd als de gemeente kan laten zien dat de maatregel helpt. 

De regeling kan worden ingetrokken als de gemeenteraad er niet meer achterstaat, of als de mensen die worden afgewezen nergens anders terecht kunnen.

Er moeten genoeg huizen overblijven voor mensen die uit de aangewezen straten worden geweigerd. Of dat zo is, heeft Ollongren laten bekijken door de provincie. Die ziet de ruimte in de regio daarvoor wel in de knel komen. Inmiddels zijn provincie en gemeenten in gesprek om oplossingen te zoeken.

Aanvulling


De regeling is als aanvulling op de Rotterdamwet. Het screenen was daardoor al mogelijk, maar werd moeilijker door de wet op de privacy. De nieuwe regeling wordt gefaseerd ingevoerd.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Rotterdamwet
Deel dit artikel: