DE VERDIEPING

Luister terug: De Verdieping met Rijnmond-hoofdredacteur Ruud van Os

Ruud van Os interviewt Lee Towers.
Ruud van Os interviewt Lee Towers. © Pascal Lugtmeijer - Media Merci
Volgend jaar is het alweer 25 jaar geleden dat Ruud van Os begon als sportverslaggever bij Rijnmond. Nu is hij interim-hoofdredacteur bij deze omroep. Casper van Eijck, die maandelijks de presentatie van Ruud de Boer overneemt in 'De Verdieping', gaat een uur lang met Ruud van Os in gesprek. En daarbij komen we ook achter de muziekkeuze van deze oer-Spartaan.
Van Os is voor Casper van Eijck geen onbekende: hun geschiedenis gaat helemaal terug naar 'Sparta 7' waar ze elkaar tegenkwamen in de vroege zondagochtend op het veld. Nu is hij de hoofdredacteur van Rijnmond, waarbij hij gelijkt opmerkt een slecht voorbeeld te zijn voor mensen die nu op school zitten en erover denken journalist te worden: Van Os heeft namelijk geen journalistieke opleiding. Hij was als scholier vrij lui. Zijn vader maakte daar korte metten mee: Je gaat maar in militaire dienst. Zo maakte hij al snel deel uit van lichting 875. Dat heeft hem wel gevormd.

Sparta

Twaalf ambachten en dertien ongelukken verder was het raak: omroepen in het Sparta-stadion en daarna aan de slag bij Stadsradio Rotterdam.
Het was Rijnmond dat hem vroeg commentaar te leveren voor een honkbalwedstrijd. Het was het begin van een volwassen sportredactie met 'jonge honden'. En de omroep had ook wel oren naar het netwerk dat Van Os destijds al had.
Als je Ruud van Os zegt, zeg je Sparta. Ook toen Sparta nog honkbal speelde. Ruud noemt zichzelf ook geen 'Sparta-supporter' maar 'Spartaan'. Hij heeft dat nooit onder stoelen of banken gestoken. "Je kunt er het beste eerlijk over zijn."
Er wordt nog veel meer besproken, ook de opvallende muziekkeuze van Van Os. Zoals zijn liefde voor de 'Neue Deutsche Welle', de Duitstalige muziekstroming in de jaren '80.
Beluister hier het gesprek met Ruud van Os
Een openhartig gesprek over clubliefde, passies en over de toekomst en verantwoordelijkheid van de regionale omroep.
Je kunt dit gesprek óók beluisteren als podcast: klik dan op een van de onderstaande icoontjes en abonneer je op 'De Verdieping met Ruud de Boer'. Daar vind je nog veel meer mooie langere gesprekken met bijzondere regiogenoten!