nieuws

Bevroren ijsvogel te zien in Natuurhistorisch Museum

De ijsvogel die wereldberoemd werd door de foto waarop hij bevroren onder het ijs lag, krijgt een plek in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Daar wordt de vogel in een vriezer tentoongesteld.
De 13-jarige Christoph van Ingen uit Oostzaan, die het drama vastlegde, heeft het dier dinsdagavond geschonken aan het museum. In ruil daarvoor kreeg Christoph waar hij zo vurig naar verlangde: een Playstation4.
Voor directeur Kees Moeliker wil het dier graag exposeren zoals hij is gevonden: in z'n blok ijs. Moeliker heeft alleen nog geen idee hoe hij dat moet aanpakken, vertelde hij op Radio Rijnmond. "Ik hoop dat er luisteraars zijn die in de vries- of koeltechniek zitten. Misschien hebben zij tips of zoiets te maken of al in de handel is."

IJsvogel-rush


De pechvogel werd begin maart door zijn zusje Kathleen gevonden in een sloot achter het huis. Ze was aan het schaatsen toen ze "iets blauws" onder het ijs zag.
Broer Christoph schoot met zijn mobieltje direct foto's van het niet alledaagse tafereel. "Ik had geluk, want de zon scheen erop", vertelde hij aan NRC. "Het was een soort van neon, die vogel."
Christoph zette zijn werk op Instagram. En daarna ging het snel. De ijzige vogel werd een enorme hit op social media.
In Oostzaan, net boven Amsterdam, dreigde prompt een ware ijsvogel-rush te ontstaan. Achter het huis van de familie Van Ingen verschenen 's avonds mensen met lampen op het ijs. En ook een preparateur zocht contact. Hij wilde het beestje wel opzetten.
Om iedereen voor te zijn haalde de familie Van Ingen een beitel en een grote zaag te voorschijn om de vogel mee naar huis te nemen. Daar verdween hij in de vriezer, nog altijd in de brok ijs.
Voor Moeliker is het wel even wennen dat ze een beest in ijs exposeren. "Normaal gesproken komt een dier binnen in het ijs en gaan we het dan ontdooien en ermee aan de slag, nu is dat dus precies andersom. We laten het in het ijs."

Dominomus


In het Natuurhistorisch Museum gaat de wereldberoemde ijsvogel deel uitmaken van de expositie
Dode Dieren met een Verhaal
. De collectie kent inmiddels veel beroemde 'pechvogels'.
De dominomus bijvoorbeeld, die in 2005 het loodje legde, nadat hij in een sporthal duizenden steentjes dreigde om te gooien van een parcours, waarmee fanatieke bouwers in het Guiness Book of Records wilden komen. En de verkrachte eend die in 1995 ten prooi viel aan een homoseksuele, necrofiele soortgenoot.
Ook te zien: de Tweede Kamermuis, die in 2012 illegaal en per envelop het parlement is uitgesmokkeld. En de 'verslikvis', die een Vlaardinger bijna fataal werd. De 28-jarige man liet in een stoere bui een meerval uit een aquarium langs de huig glijden, niet wetend dat deze vis zijn stekels uitzet als hij stress krijgt.
Pas nog kreeg het museum de poten van een illegaal geslachte reiger. De vogel was in het Haagse Bos door een dakloze Rus op een open vuur gelegd en verorberd. Naast de gelegenheidsbarbecue vond de politie alleen nog de poten van het beest.

Beloning


Dat het Rotterdamse museum de schenking van een dood dier beloont, is trouwens niet gebruikelijk. Wie een kadaver binnenbrengt, krijgt meestal alleen een naamsvermelding in de tentoonstelling. Maar voor de ijsvogelfotograaf maakten de Vrienden van het Natuurhistorisch Museum een uitzondering.
Christoph had in NRC laten weten dat hij spaarde voor een Playstation4. Dat hoeft nu dus niet langer. Directeur Kees Moeliker van het museum had dinsdagavond een grote doos met inhoud in handen. Die hij overhandigde aan de 'ijsvogelaar' uit Oostzaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl