EXCELSIOR

Van Gassel redt op bezoek bij Vitesse belangrijk punt voor Excelsior in degradatiestrijd

Stijn van Gassel tijdens Vitesse - Excelsior
Stijn van Gassel tijdens Vitesse - Excelsior © Rene Nijhuis/Orange Pictures
Excelsior heeft voor het eerst in negen uitduels een punt gepakt. Op bezoek bij Vitesse kwamen beide ploegen in een onaantrekkelijk duel niet tot scoren: 0-0. Het is een belangrijk punt voor de ploeg uit Kralingen, die nog altijd vecht tegen degradatie. Dat Excelsior een punt mee mochten nemen naar Rotterdam is vooral te danken aan doelman Stijn van Gassel.
Excelsior begon de wedstrijd tegen Vitesse zwak. Het team van Marinus Dijkhuizen had de grootste moeite om de bal in de ploeg te houden. Vitesse was in het eerste kwartier de bovenliggende partij in Arnhem, maar ging slordig om met de mogelijkheden om een doelpunt te maken. Typerend voor de beginfase van de wedstrijd was de kans voor Vitesse-verdediger Carlens Arcus, die de bal zo'n vijftien meter over de goal van Van Gassel schoot.
Stijn van Gassel na heldenrol tegen Vitesse: 'Persoonlijk is het lekker dat je belangrijk kan zijn voor het team'
Na achttien minuten voetballen was Excelsior daar ineens dichtbij het doel van Vitesse-doelman Kjell Scherpen. De bal werd wat rond getikt in de ploeg en kwam uiteindelijk via Couhaib Driouech voor het doel. Lazaros Lamprou was net te klein om de bal in te kunnen koppen. Van Gassel is dit seizoen, met 155 reddingen, de keeper met de meeste reddingen in de Eredivisie. Na een vrije trap van Vitesse belandde de bal voor de voeten van Kacper Kozlowski, maar de Excelsior-keeper kon de bal over zijn doel tikken.
Excelsior en Vitesse maakten er in de eerste helft geen wedstrijd van die we ons over tien jaar nog gaan herinneren. Zonder echt grote kansen te zien gingen beide teams naar binnen voor de rust.
Kik Pieri en Stijn van Gassel in actie voor Excelsior tegen Vitesse
Kik Pieri en Stijn van Gassel in actie voor Excelsior tegen Vitesse © Rene Nijhuis / Orange Pictures

'Van Gassel is niet te kloppen'

De openingsfase van de tweede helft was bijna leuker dan de hele eerste helft. Na wat momenten voor het doel van Excelsior was Vitesse een paar keer dicht bij een goal. Uit een corner kopt Melle Meulensteen richting het doel, maar Van Gassel sloeg de bal via de lat uit de goal. Even later kwam Kozlowski alleen af op Van Gassel, die het een op een duel knap won van de Poolse aanvaller van Vitesse.
Tien minuten voor tijd leek Vitesse een strafschop te krijgen. Na een flitsende combinatie gaf Kozlowski de bal hard voor en raakte daarbij de glijdende Kik Pierie op zijn armen. Geen strafschop, oordeelde scheidsrechter Sander van der Eijk.
Marinus Dijkhuizen na Vitesse - Excelsior: 'Een punt was het maximale vandaag'
Ook in de tweede helft werd het publiek in Arnhem niet verwend met een mooie pot voetbal. Vitesse probeerde het in de slotfase nog wel om op voorsprong te komen, maar kreeg de bal met geen mogelijkheid langs doelman Van Gassel.
Excelsior voetbalde zich bij vlagen aardig onder de Arnhemse druk uit, maar kreeg amper kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De grootste mogelijkheid voor Excelsior om op voorsprong te komen kwam er via Peer Koopmeiners, die vanaf de rand van het strafschopgebied kon uithalen en hard overschoot.
Peer Koopmeiners na Vitesse - Excelsior : 'Je moet op een bepaald moment aan elk punt gaan denken'
Door middel van sterk verdedigen kon Excelsior de gelijke stand op het scorebord houden. Het duel eindigde in een 0-0 gelijkspel. FC Emmen won zaterdagavond verrassend op bezoek bij Heerenveen (2-3). Hierdoor komt Excelsior op een zestiende plaats te staan met evenveel punten als de Emmenaren (28 punten).

Vitesse - Excelsior (0-0) 0-0

Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, El Yaakoubi, Pierie, Zagré; Baas, Goudmijn (86' Kharchouch), Koopmeiners; Naujoks (56' Agrafiotis), Lamprou (85' Van Duinen), Driouech
Bekijk hieronder de NOS Sport samenvatting van Vitesse - Excelsior