FC RIJNMOND

Adrie Poldervaart in FC Rijnmond: ‘Het voetbalwereldje kan ook heel mooi zijn’

Adrie Poldervaart in FC Rijnmond
Adrie Poldervaart in FC Rijnmond © Rijnmond
De laatste tijd ligt de focus vooral op incidenten met supporters. Bij zo’n beetje alles clubs in Nederland. Maar ondertussen zorgen voetbalsupporters ook veel heel veel mooie acties. Zoals de steunbetuigingen aan het adres van voormalig Excelsior-trainer Adrie Poldervaart, die te maken heeft met een zeldzame spierziekte.
“Het wereldje kan ook heel mooi zijn,” vertelt Poldervaart. “Ik kreeg bijvoorbeeld een shirt van Feyenoord, met ‘sterkte Adrie erop’. FC Utrecht stuurde bloemen, bijna elke club uit Nederland heeft wel iets van zich laten horen. Onwijs veel kaarten uit het hele land. Dat geeft ontzettend veel steun.”
Poldervaart lijdt aan het Guillain-Barré Syndroom. “Het is een aandoening aan de zenuwen. Ik heb problemen met de aansturing van mijn spieren. Een rare gewaarwording. Ik ben nu aan de beterende hand. Ik mag weer autorijden en heb therapie in het ziekenhuis. Deze talkshow is ook een test, een extra belasting. En dan kijken hoe ik mij dan hou.”
“In de komende maanden gaan we zien of ik straks weer helemaal het mannetje ben.” Zijn stip aan de horizon is het nieuwe seizoen, wanneer hij weer hoopt actief te kunnen zijn als trainer.

Stabiel Feyenoord

Feyenoord wordt kampioen van Nederland, mogelijk op 7 mei tegen Excelsior. De club waar Poldervaart 17 jaar heeft gewerkt. “Vraag je nu echt voor wie ik die dag ben?” vraagt Poldervaart dan ook veelzeggend. Hij legt uit waardoor Feyenoord zo stabiel is. “Feyenoord kan heel vaak iets heel goed doen. Ze zetten heel vaak goed druk, ze spelen heel vaak goed positiespel. En als je dat blijft doen, dan win je al je wedstrijden.”
“Het gaat vooral om de trainingsprogramma’s. Als Feyenoord inderdaad zoveel fitter is dan de andere ploegen, dan heeft het daarmee te maken. Maar ik weet niet of dit nu echt zo is, dat zou je moeten meten. Slot wisselt elke wedstrijd na een uur zijn vleugelaanvallers en dan komen er twee nieuwe spelers in die weer vol druk kunnen zetten. Ze maken vast ergens het verschil ten opzichte van de andere ploegen. Maar dat heeft ook met mindset te maken.”

Gedrag richting de vierde man

Harry van der Laan begrijpt niet waarom Arne Slot zich in de wedstrijd tegen FC Utrecht zo druk maakte tegen de vierde man. “In woord en gebaar, terwijl hij juist zo rustig bleef tegen Mourinho en dan nu dit. Ik vind het onnodig.” Adrie Poldervaart neemt het op voor Slot. “Ik begrijp niet waarom mensen een label op een trainer wil leggen, qua gedrag. En daar dan een oordeel over vellen.”
“De voorbeeldfunctie die wij hebben? Dat kan een sterk argument zijn. Ik denk dat een trainer ook een zekere gedrevenheid moet uitstralen. Het is maar net hoe je er naar kijkt en hoe je dat interpreteert. Ik kan dit gedrag heel goed begrijpen, daar moet je zelf hoofdtrainer voor zijn.”

Incidenten bij Sparta

Het gaat in FC Rijnmond ook over Sparta, dat zich gaat plaatsen voor de play-offs om een voorrondeticket voor de Conference League. Het gelijkspel tegen FC Twente voor overschaduwd door de momenten in de slotfase met rode kaarten voor Sambo en assistent-trainer Rijsdijk.
“Ik vind het niet echt terecht, die tweede gele kaart voor Sambo. Er zit een stuk euforie bij,” zegt Poldervaart. “Maar het is inderdaad niet zo slim.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl