112

VIDEO: Tweede explosie Crooswijkseweg in Rotterdam binnen een dag, ook woningaanslag in Van Speykstraat

De tweede aanslag binnen 24 uur in de Crooswijkseweg in Rotterdam-Crooswijk. De ravage is groot.
De tweede aanslag binnen 24 uur in de Crooswijkseweg in Rotterdam-Crooswijk. De ravage is groot. © MediaTV
Zo'n 24 uur na de woningaanslag van maandag is het opnieuw raak op de Crooswijkseweg in Rotterdam-Crooswijk. In het portiek van een flatgebouw is aan het einde van de nacht een explosief tot ontploffing gebracht. Net als gisteren is er veel materiële schade, maar zijn er geen gewonden. "Wat bereik je ermee? Niks."
Het explosief was geplaatst in het portiek van een flatgebouw ter hoogte van de kruising met Koepelstraat, een paar honderd meter van de aanslag van maandag. De klap was ook nu hard.
Deze keer raakten - naast de toegangsdeur en de ramen van het portiek - een geparkeerde auto en een ruit van een woning op de eerste verdieping beschadigd.
Net als bij de eerste aanslag lijkt het explosief tot ontploffing te zijn gebracht met behulp van een batterij en elektriciteitsdraad: er ligt opnieuw wit elektriciteitsdraad op straat. Er is een jerrycan met vloeistof gevonden. Er wordt onderzocht om welke vloeistof het gaat.

'De hond raakte in paniek'

"De hond raakte in paniek", vertelt een buurtbewoner die tegenover de flat woont. "Ik vind het gewoon eng. Wat bereik je ermee? Niks."
"Het duurde best wel lang, veel langer dan vuurwerk", vertelt een mevrouw die op de eerste verdieping woont, vlakbij de plek waar het explosief rond 04:45 uur afging.
"Ik zag rook. Toen ging ik naar buiten en zag ik de schade aan het portiek. Daarna kwam de politie."
Het flatgebouw van de tweede aanslag binnen 24 uur. Op straat ligt wit elektriciteitsdraad, mogelijk gebruikt bij de aanslag.
Het flatgebouw van de tweede aanslag binnen 24 uur. Op straat ligt wit elektriciteitsdraad, mogelijk gebruikt bij de aanslag. © Rijnmond
Toeval of niet, op dat moment komt een agente aangelopen. De buurvrouw houdt de zwaar beschadigde deur voor haar open. "Deze flat lijkt op de flat van gisteren", zegt ze. "Het is wel schrikken."

Van Speykstraat

Eerder in de nacht was een klap te horen in de Van Speykstraat in Rotterdam-West. Ook hier is een explosief in het portiek van een flatgebouw tot ontploffing gebracht. Dat gebeurde rond 03:00 uur.
De materiële schade aan de ingang en de ramen is groot; de straat ligt bezaaid met glassplinters. Er zouden ook een paar geparkeerde auto's beschadigd zijn.
Veel glassplinters in de Rotterdamse Van Speykstraat na de aanslag een dag eerder  in het portiek
Veel glassplinters in de Rotterdamse Van Speykstraat na de aanslag een dag eerder in het portiek © MediaTV

Landelijk team

De landelijke politie maakte eerder deze maand bekend een speciaal team op te richten die dit soort woningaanslagen onderzoekt en moet zorgen voor het delen van onderzoeksgegevens tussen de verschillende politiekorpsen.
Aanleiding voor het landelijke onderzoeksteam is de enorme toename van woningaanslagen met explosieven of door het beschieten van panden, ook of misschien juist vooral in onze regio.
In 2021 registreerde de Rotterdamse politie twaalf aanslagen; een jaar later zijn dat er al 49.
Dit jaar gaat het hard. Rijnmond telt dit jaar tot nu toe al zeker 50 woningaanslagen, inclusief de drie aanslagen van maandag en dinsdag.
De wijkraad van Crooswijk maakt zich zorgen en heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb opgeroepen om met een plan van aanpak te komen. Een verzoek om maatregelen liep eerder stuk, omdat er geen geld zou zijn.