nieuws

Kust Westvoorne 'waterproof'

05-09-Duinen.cropresize.tmp.jpg
05-09-Duinen.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De Noordzeekust van Voorne Putten is verstevigd. Waterschap Hollandse Delta heeft het afgelopen jaar voor 30 miljoen euro het strand verhoogd en verbreed.
De werkzaamheden waren nodig omdat de veiligheidsnormen met het oog op de klimaatverandering zijn aangescherpt. De kust van Westvoorne was één van de acht zwakke plekken van de Nederlandse kustlijn. Daarom is tussen november 2009 en maart 2010 zeven dagen per week en 24 uur per dag zand opgespoten.
Natuurgebied uitgebreid
Het strand van Rockanje is ongeveer 30 meter breder geworden. Bij de Punt van Voorne, vlak boven Rockanje, zijn de duinen met maar liefst 130 meter verbreed. Volgens Hans Klepper van Waterschap Hollandse Delta was dat nodig omdat daar de afgelopen dagen veel zand is weggeslagen. Ook natuurmomumenten profiteert van de kustversteviging, want door het breder maken van het strand is ook het natuurgebied bij de Punt van Voorne uitgebreid.
Op de nieuwe, tien meter hoge duin komt binnenkort een uitzichtpunt. De versteviging van de Westvoornse kust moet Voorne-Putten de komende twintig jaar beschermen tegen het water.
Luister naar het radioverslag van Justus Cooiman: