KONINGSDAG23

Koningsdag 010, waar ken je wezen? De leukste wijkfeesten en festivals voor nop

Veel feest, geen toeristen: Koningsdag in Rotterdam is in no-time uitgegroeid van ietwat teleurstellend naar de grote verrassing van het land. Oranjeverenigingen schieten uit de grond en organiseren feestjes op zijn Rotterdams: iedereen is welkom én er is veel handel.
Vroeger moest je op Koningsdag vooral in het centrum zijn. Van de Coolsingel tot aan de Mauritsstraat: overal waren kleedjes te vinden. Maar de afgelopen jaren is er nog maar weinig over van de grote vrijmarkt. Je kunt dit jaar alleen nog naar Schouwburgplein, Eendrachtsplein, Mauritsweg en Westersingel in het centrum. De kramen vanuit de gemeente zijn dit jaar gecentreerd naar het Wijkpark Oude Westen.
Geen paniek. Als een kind dat op een waterbed springt, zijn de wijkfeesten juist uitgegroeid tot professionele proporties. Maar waar gaan we heen dan? Een overzicht van de wijkfeesten en de gratis festivals in Rotterdam.

Heemraadsplein

Start de vrijmarkt over de Nieuwe Binnenweg en laat je verbazen door de uitzonderlijke curiosa - kikkerbeeldjes, jaren 80-electronica, Afrikaanse samba-instrumenten - tot opvallend goede vinylplaten en heel veel zalige broodjes en frituur. Weinig kinderfietsjes en ski-jassen hier, wel veel goede snacks en leuke huisDJ's.
Loop vervolgens door tot het Heemraadsplein, en je Koningsdag zit wel gebakken. Steijn heeft als vanouds live muziek, nieuw is wel een kaartje kopen (prijs valt mee, iets meer dan een tientje). De nieuwkomer Bakeliet gooit er een flinke soundsystem tegenaan, gratis. Deze wijk trekt, zeker wat later op de dag, veel 30-plussers, maar dan wel diegenen zonder kinderen.

Rusthoflaan Crooswijk

Crooswijk is hard bezig de nieuwe wijkfeest-trekpleister te worden. De combinatie van de actieve bakfietsouders uit Nieuw-Crooswijk en de gezellige afzakkers uit oud-Crooswijk gaan opvallend goed samen. Nu ja, meestal dan. Kleine kans dat er veel oud-Crooswijkers zullen verschijnen op de Crooswijkse Mijl: hardlopen voor het balans.
Maar de muziekprogrammering voor Café Eden en de kinderspelen in en rondom de wijk is wél een gouden combinatie. Leuk detail: in Crooswijk komen Maxima en Willem-Alexander ook op bezoek. In de vorm van de uitzinnig uitgedoste wijkbewoners Guido en Guido, die zich door de wijk laten trekken in een koets met een pony voorop.

Boulevard Zuid

Zuid omarmt Koningsdag volledig en geeft daar een uitgelaten eigen draai aan. Maar liefst 40.000 bezoekers komen naar de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk. Op last van de brandweer zijn er al een paar jaar geen kleedjes op de grond meer, maar wel een bonte slinger aan kramen. Het grote voordeel van deze kramenslinger is dat ook bij slecht weer verkopers toch de hele dag blijven staan: ze staan droog én ze moeten de kraam eruit verkopen natuurlijk.
Een multi-cultureel feest, met veel mensen, horeca en opzwepende muziek. Sla ook zeker de foodcourt niet over, met bbq's uit alle windhoeken en de inmiddels door haast iedere Rotterdammer omarmde partysnack: de bara.

Kaapse Koningsdag

Veel acts, veel theater. Niet zo gek, aangezien het Theater Walhalla de Kaapse Koningsdag op het Deliplein organiseert. Met een kinder-vrijmarkt, een open podium, artiesten op stelten, apenkooi van van theatergroep Rake Klappen en workshops van Circus Rotjeknor. Alleen leuk wanneer je gezelschap zich vooral richt op het vermaak van de koters. Mocht dat inderdaad zo zijn, dan is deze locatie een regelrechte hit.

Koningsdag Hillegersberg

Van oudsher een groot feest, met veel sponsors en dus geweldige gratis activiteiten. Wel een beetje incrowd, maar de veelheid aan activiteiten maakt dat je dat zo vergeet. Er is een vrijmarkt, maar let op: deze duurt maar tot 12 uur. Wel een goede plek voor het iets chiquere spul: de Hillegersbergse afdankertjes zijn vaak meer dan de moeite waard.

Berkelselaan Liskwartier

Het Liskwartier werd steeds professioneler. Met kramen en grotere bands. Leuk, maar ook druk en hectisch. Dit jaar poogt het Liskwartier het weer een feest te maken voor de buurt. Zonder kramen, met kleedjes. Maar het blijft de Liskid-vereniging, dus de programmering is nog steeds wel gewoon bomvol te noemen.
Mocht het dit jaar toch wat te druk worden, kan altijd nog altijd een valse kraai uit de buurt tussen de optredens van Dethleffs en Andrea Hazes (de vrouwelijke look-a-like) het podium opklimmen. Er is namelijk tussen de muziekacts een open podium. Voor iedereen die altijd al eens zou willen optreden voor de hele buurt (of voor diegenen die van Koningsdag in het Liskwartier weer een klein wijkfeest willen maken).

Prinsenpark

Misschien gaat een wijk zich pas echt een wijk voelen als het Koningsdag viert. In dat geval werd het hoog tijd voor Prinsenland om hun eigen volksfeest te bouwen. Niet omdat de prins nu echt koning is geworden, maar omdat je allang heus niet meer de wijk uit hoeft om de stad in te gaan. Het Prinsenpark tovert zich voor een dag om tot Koningspark. Opvallend gezellig hier, zeker voor de kinderen uit de buurt. Met veel kleedjes, draaimolens en muziek.

Rozenpark Kralingen

Chique spullen die verkocht worden door veelal kinderen: je kans om enorm af te dingen en met een supergoede deal thuis te komen. Van een lekker donzen ski-jasje tot een antroposofische houten kinderfiets en van een zilveren 70-delige bestekset tot een antieke stalamp: ga er met een open vizier in en je kunt de meeste prachtige toevoegingen rekenen tot je garderobe of interieur. En dat allemaal in de idyllische omgeving van het Rozenpark.
Er zijn ook draaimolens en er is natuurlijk ook een goede neut te scoren, die Kralingers weten heus een feestje te bouwen.
Liever naar een festival tijdens Koningsdag, maar geen entree betalen? Vooral voor de jongere koningsdagbezoekers zijn er in Rotterdam inmiddels verschillende

Koningsfeest Binnenrotte

Rotterdam pakt flink uit voor de koning en daarom een Koningsfeest op de Binnenrotte. Rond 13 uur arriveert de Koninklijke familie om afscheid te nemen van de mooiste stad van Nederland. Nu ja, misschien dat ze toch besluiten nog héél even te blijven, omdat ze Ronnie Flex niet willen missen, of Lee Towers. Het feest duurt tot 17 uur.

Containerbar Noord

Veel jonge mensen, maar laat je ook als je wat ouder bent niet afschrikken. Het blijft Noordplein, het blijft Rotterdam: dit is een hartstikke gezellig feestje. Tot 16.00 uur is het gratis entree, daarna is het 15 euro.

Royal Republic - Bird

Het feest van Bird, waar alle hippe birds uit Rotterdam en omstreken naartoe gaan. Met veel soul, hiphop en, jawel, future-beats. Strandstoelen en houtoven pizza’s. Een fijne sfeer en toch lekker gewoon gratis, tot 23 uur.

Biergarten

Bier en kramen, maar dan een stuk hipper. Overigens is Biergarten ook handig als je geen zin hebt in vroeg opstaan om je vintage stuff te scoren, maar wel graag met iets leuks thuis wilt komen. Er zijn kramen met geselecteerde tweedehands verkopers. Zeg gewoon dat je het bij de vrijmarkt hebt gescoord, alleen een kniesoor weet het verschil te duiden.

Baroeg Koningsdag live festival

Koningsdag leuk, maar komt dat volkse enthousiasme je al na vijf minuten je neus uit? Ga lekker hardrocken op het Spinozapark. Het is bijzonder vriendelijk dat dit festival nog steeds gratis is, gezien de vele metalbands die komen. En nee, het wordt absoluut niet volks bij Baroeg, maar het wordt ook heus wel lekker geinen daar op Zuid: de Live Rock Karaoke Band speelt jouw metal-karaokenummer live mee.
Hebben we een feestje gemist? Stuur het ons via info@rijnmond.nl