NIEUWS

Een explosie, een kogelregen en een brandbom, bewoners Van Speykstraat in spanning: 'Wat wordt de volgende actie?'

De ramen van het pand aan de Van Speykstraat dat beschoten werd en het pand waar en bom afging zijn dichtgetimmerd.
De ramen van het pand aan de Van Speykstraat dat beschoten werd en het pand waar en bom afging zijn dichtgetimmerd. © Rijnmond
Na een kogelregen en een explosie binnen twee dagen tijd hoopten de bewoners van de Van Speykstraat dat ze het ergste hadden gehad. Maar donderdagmorgen vroeg kregen ze te maken met een nieuwe aanslagpoging. Twee jonge mannen probeerden een brandbom af te steken. De poging mislukte en de twee zijn gepakt, maar de angst zit er goed in bij de bewoners. Rijnmond sprak drie van hen.
Alice* woont al meer dan veertig jaar in de Van Speykstraat in het Oude Westen. "Vroeger was het een rustige Rotterdamse straat, maar nu allang niet meer”, zegt ze. Ze kan zich drie schietpartijen herinneren in de afgelopen jaren.
Maar wat ze deze week meemaakte, slaat alles. Op dinsdag een explosie, op woensdag een kogelregen in het portiek van de buren en in de afgelopen nacht probeerden twee jongens het portiek in haar flat met een brandbom op te blazen. Een grote benzinevlek op de stoep is de stille getuige.

Benzinelucht

“Ik rook de benzinelucht toen ik vanmorgen wakker werd”, vertelt ze. “Ik keek naar buiten en hoorde van een verslaggever van Rijnmond wat er aan de hand was. Hij vertelde dat er twee mensen zijn opgepakt.”
Dat stelt haar niet erg gerust. “Dit zijn de kleine jongens, die worden gewoon weer ingeruild voor nieuwe handlangers. Ze kunnen beter de opdrachtgevers pakken”, aldus de vrouw. "Vaak zijn ze nog minderjarig ook, zodat ze hoge straffen kunnen ontlopen." Haar inschatting klopt: in de loop van donderdag blijkt dat de twee aangehouden verdachten 14 en 15 jaar oud zijn.
Alice heeft een theorie over de gebeurtenissen. “Ik denk dat de actie van vanmorgen een poging is om sporen uit te wissen. Gisteren heeft de politie één van de bergingen verzegeld. Ik heb ze er niets uit zien halen, het is alleen verzegeld.”
Haar theorie is dat er in de bergingen spullen liggen die kunnen leiden naar de daders en hun druggerelateerde criminele activiteiten. Mogelijk hebben de tieners door het portiek op te blazen willen voorkomen dat de politie bij de inhoud van de berging kon komen.
Na de aanslag heeft de politie een berging verzegeld
Na de aanslag heeft de politie een berging verzegeld © Rijnmond
De indeling van het gebouw waar de aanslagen werden gepleegd, is een beetje typisch: de bergingen van de bewoners in het portiek van de buren waar de kogels werden afgevuurd, zijn alleen toegankelijk via het portiek van Alice. “Het is een komen en gaan van mensen die in de bergingen moeten zijn, ook ‘s nachts. Van december tot begin februari was de deur kapot, hij sloot niet goed. Ik heb Woonstad vaak gebeld en pas na ruim twee maanden is het gemaakt.”

Sporen wissen

Alice vermoedt dat de daders dachten dat hun doelwit in haar portiek woont, vanwege de berging. Toen ze erachter kwamen, zijn ze de volgende dag teruggekomen en hebben het ‘juiste’ portiek beschoten. “Vervolgens vernamen ze dat ‘hun’ berging was geconfisqueerd door de politie”, vervolgt Alice, “en zijn ze teruggekomen om sporen te wissen.”
Alice voelt zich onveilig in haar woning en vreest dat het niet bij een kogelregen, explosie en poging tot brandstichting blijft. “Wat wordt de volgende actie?”
Bewoner Kees had al voorspeld dat er nieuwe acties zouden volgen
Bewoner Kees had al voorspeld dat er nieuwe acties zouden volgen © Rijnmond
Bewoner Kees Troost (64) woont in het portiek naast Alice waar woensdagnacht een kogelregen werd afgevuurd. Van de poging om een brandbom af te steken donderdagochtend, heeft hij niets gemerkt. Maar de vervolgactie verbaast hem niet. "Ik zei woensdag al: hier zijn we nog niet vanaf. En nu blijkt het dan maar weer, met die brandbom. Nu is de vraag wanneer komt daar een einde aan? Dat weet niemand."

Verhaal halen

Ook Kees weet het zeker: het gaat hier om druggerelateerde criminaliteit. "Er gebeurt de laatste tijd zoveel omtrent drugs. Er is een hoop drugs opgepakt in de Rotterdamse haven. En in dat milieu gaat het zo: als je een deal hebt afgesloten en je kan het niet nakomen, dan komen ze verhaal halen."
Ondertussen zitten de bewoners van de Van Speykstraat in de rats. Een oudere dame die op de tweede verdieping woont, maakt zich ernstige zorgen. Uit angst voor de gevolgen, blijft ze liever anoniem. Met wanhoop in haar stem vertelt ze: "Iedereen hier is bang. Wat gaat er gebeuren? Wat willen die daders, hier wonen alleen maar aardige mensen. En er is hier nooit iets gebeurd. Waarom hier!
* Alice heet in werkelijkheid anders, haar echte naam is bij de redactie bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl