nieuws

Vrouw krijgt schadevergoeding in Bolderkaraffaire

EliseWatts3.cropresize.1.JPG
EliseWatts3.cropresize.1.JPG
ROTTERDAM - Een vrouw die ten onrechte was gezien als incestslachtoffer in de Vlaardingse Bolderkaraffaire krijgt ruim twintig jaar na dato een schadevergoeding. Het geld wordt uitbetaald door zorginstelling TriviumLindenhof, de opvolger van het medisch kleuterdagverblijf De Bolderkar.
De Schiedamse Elise Watts (26) werd als vierjarige kleuter bij haar vader weggehaald, omdat medewerkers van de Bolderkar vermoedden dat zij door hem werd misbruikt. De man is later vrijgesproken. Andere vaders die ook waren aangeklaagd zijn nooit berecht, omdat bleek dat de poppenmethode die het personeel van de instelling had gebruikt niet deugde.

Instelling wil geen excuses geven

Elise Watts besloot in 2009 een schadeclaim in te dienen, omdat zij getraumatiseerd is door de gebeurtenissen in 1988. Haar vader was door de affaire naar Engeland gevlucht. Zelf belandde zij in een kindertehuis. Watts wilde vooral excuses van de Nederlandse Staat en van De Bolderkar. Die heeft zij niet gekregen.
“Ik denk dat ze bang zijn om nog meer claims te krijgen als zij excuses aanbieden”, zegt Dirk Vermaat, de advocaat van Elise. “Er is wel een uitgebreid gesprek geweest met een bestuurslid van Trivium en daarin heeft Elise kunnen vertellen wat de impact is geweest van de affaire op haar leven”.

Hoogte schadevergoeding

Vermaat wil niet zeggen wat de hoogte is van de schadevergoeding. In 2009 zei hij op basis van de smartengeldgids een bedrag van 10.000 euro te vragen. “Het is geen afwijkend bedrag, laat ik het daar bij houden”.
Voor Elise Watts betekenen de schadevergoeding en het persoonlijke gesprek dat zij de affaire voor zichzelf kan afsluiten. "Mijn grootste wens is om de traumatische gebeurtenissen een plekje te geven", vertelde zij in 2009.
TriviumLindenhof heeft een vergoeding gegeven om verdere procedures te voorkomen. Er zijn bewust geen excuses aangeboden, zegt advocaat Joost Wildeboer. "De Bolderkar kan niet aansprakelijk worden gesteld, want de instelling heeft altijd gehandeld in het belang van Elise. Wel is in het persoonlijke gesprek begrip uitgesproken voor alle emoties die zij heeft moeten meemaken als klein kind".
Kijk en luister hieronder naar de radio- en televisieverslagen:
Kijk hieronder naar de documentaire die Jan Louter en Rob van Olm vorig jaar maakten over de incestaffaire bij De Bolderkar.
Advocaat Dirk Vermaat reageert uitgebreid op de affaire: