nieuws

Justitie: agent spoorwegpolitie in de fout

1Mishandelingbroer.mov.cropresize.tmp.jpg
1Mishandelingbroer.mov.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Een agent van de spoorwegpolitie heeft op 3 augustus 2009 onrechtmatig geweld gebruikt bij een aanhouding op Rotterdam CS. Dat heeft Justitie bepaald na een klacht van de gearresteerde Rotterdammer.
Baris Ozturk werd bij zijn aanhouding hardhandig aangepakt door twee agenten van de Spoorwegpolitie. Zij traden op, omdat de Rotterdammer niet snel genoeg een bevel tot verwijdering zou hebben opgevolgd. Een vrouwelijke agente sloeg Ozturk, waarna de mannelijke collega diens standbeen onderuit schopte en de man aan de haren naar de zijkant van de tunnel op CS sleepte.
Volgens Justitie is het slaan door de agente en onderuit schoppen door de agent het rechtmatig toepassen van geweld. Dat geldt niet voor het aan de haren slepen van de arrestant. Justitie vindt dat de agent op training moet om herhaling te voorkomen. Mocht hij in de komende twee jaar wederom een grens overschrijden dan kan dat wel leiden tot een strafrechtelijke vervolging.
Strafvervolging
Advocaat Verkaart van Ozturk is het niet eens is met de beslissing van Justitie. 'Cliënt heeft op geen enkel moment de confrontatie gezocht met wie dan ook. Hij heeft de agenten niet aangeraakt. Cliënt is nimmer door de agenten gewaarschuwd voor het gebruik van geweld. Het toegepaste geweld is, gezien de gehele situatie, niet anders te kwalificeren als onterecht en bovendien disproportioneel.'

De Rotterdammer wil via het Gerechtshof in Den Haag alsnog strafvervolging van de agenten van de Spoorwegpolitie afdwingen.
Incident
Op 3 augustus 2009 had de broer van Ozturk op het Centraal Station een verschil van mening met de spoorwegpolitie. Op het moment dat de broers wegliepen, sommeerden de agenten de broers om sneller te lopen. Toen dat naar de zin van de agenten niet gebeurde, begon de agente met het slaan met de gummiknuppel.
De broer van Ozturk maakte met zijn telefoontoestel filmopnamen van de arrestatie. Kijk hieronder naar de beelden.
BIJ DE FOTO:
De arrestatie van Baris Ozturk. De agent op de voorgrond is niet de agent die Ozturk arresteerde.