NIEUWS

Ankie (85) woont al zestig jaar in de villa die haar overleden man heeft gebouwd: “Het is het mooiste huis van de wereld”

| Foto:
| Foto:
In het Beatrixplantsoen in Hillegersberg, aan de rand van de Bergse plas, staat een opvallende villa. Het huis heeft een grote tuin, veel glas, op twee verdiepingen een balkon rondom en in de tuin staan sculpturen uit de jaren zestig. Hier woont Ankie Tol-Moerman. Het huis is ontworpen door haar man, die in 1988 overleed. Hij was architect en bouwde de villa voor zijn grote gezin in 1954. De villa staat vanwege haar bijzondere karakter op de lijst van gemeentemonumenten.
“Het bijzonder is dat er sindsdien bijna niks is veranderd aan het huis”, vertelt Ankie. “De vloer is in 1954 is gelegd, en hij ligt er nog steeds.” Ze wijst naar de grijs-witte marmeren tegels. “Het grappige is dat ik nog steeds weet dat ze vijftien gulden per vierkante meter kostten”, zegt ze lachend.
De originele Bruynzeelkeuken stamt uit '54
De originele Bruynzeelkeuken stamt uit '54 © Rijnmond
De prijs van de eenvoudige Bruynzeel keuken weet ze ook nog: 1700 gulden. De oorspronkelijke keuken zit nog in het huis. “Behalve de deurpanelen, die heeft mijn man indertijd vervangen. Ik houd van die paarse kleur, nu niet meer zo modern, maar dat komt misschien wel weer.” Lacht.
In een serie over zelfontworpen woonhuizen van architecten, bezoeken we wekelijks een architect uit de regio die zijn eigen droomhuis heeft gerealiseerd. Waarom is het dit huis geworden en hoe voelt het om erin te wonen? Natuurlijk gaan we mee naar binnen, want niets is leuker dan binnenkijken. Zeker bij mensen die er voor doorgeleerd hebben.
Het huis ademt een beetje Rietveld; overal rechte lijnen, geen opsmuk. “Hij vond dat niet leuk hoor, als mensen dat zeiden. Ik ben Rietveld niet, ik ben Bas Tol, zei hij dan. Maar ze snapt de vergelijking wel: "Bas hield ook van rechte lijnen. Hij zei altijd: een rechte lijn is het goedkoopst, zodra je een kromming maakt, moet er meer materiaal in.
De woonkamer is ruim en licht
De woonkamer is ruim en licht © Rijnmond
Het hele huis oogt sober en praktisch ingericht. Niet gek, als je weet dat Ankie in haar werkzame leven docent huishoudkunde was aan een mbo-opleiding. “Ja, ik ben een praktisch type en ik houd van huishouden en van kinderen verzorgen. Dat vinden mensen soms gek, maar ik vind het heerlijk.” Ze runde een gezin met elf kinderen (vijf uit een eerder huwelijk van Bas, red.). Ankie: “Dan weet je wel waar je op moet letten."
Ankie geeft een rondleiding door de bovenverdieping
Bas Tol was actief als architect van sociale woningbouw. Hij tekende onder meer voor de wijk 110 morgen in Hillegersberg. Ankie: Hij vond het een sport om voor zo weinig mogelijk geld zo goed mogelijk te bouwen. En hij zette zich erg in voor praktische bouw. Zo bedong hij bijvoorbeeld bij een opdrachtgever dat de tegeltjes in de badkamer hoger werden geplaatst dan één meter, wat in die tijd gangbaar was. Hij wilde ze op één meter twintig. De gedachte erachter was dat kinderen met hun vingertjes de muren vuil zouden maken, en tegels makkelijker schoon te maken zijn dan een geverfde muur.”
Het balkon geeft uitzicht richting de Bergse Plas
Het balkon geeft uitzicht richting de Bergse Plas © Rijnmond
Ankie gaf haar man soms praktische adviezen bij het ontwerpen. Daarnaast had ze zitting in een bouwcommissie van de gemeente waarin architecten advies kregen hoe je het beste kunt ontwerpen voor gezinnen met kinderen. Ankie memoreert: “Daar zaten dan twee vrouwen in, één huisvrouw en één vrouw met status, meestal de vrouw van de burgemeester.”
De lange trap geeft toegang tot de voordeur
De lange trap geeft toegang tot de voordeur © Rijnmond
De toegang tot de woning is op de eerste etage en te bereiken met een lange trap aan de zijkant van het huis. Op de vraag of ze dat niet lastig vindt vanwege haar leeftijd, zegt Ankie: “Nee hoor, dat ben ik zo gewend, het houdt me fit!”

Zwembad

De woning beslaat meer dan vierhonderd vierkante meter en heeft negen kamers, meerdere badkamers en een zwembad. “Dat laatste is wel heel bijzonder. Het zwembad heeft mijn man vijftig jaar geleden laten bouwen, in die tijd een unicum.” Momenteel is het zwembad in reparatie, maar normaal start Ankie de dag met een kwartiertje zwemmen. “Een heerlijk begin van de dag!”
In de het kleine gebouw bevindt zich een zwembad
In de het kleine gebouw bevindt zich een zwembad © Rijnmond
Op de begane grond en de kelder zijn negen slaapkamers gebouwd, sommigen met een eigen badkamer. “Onze eigen slaapkamer had een ligbad in de kamer. Dat zag je toen nog niet, maar Bas vond dat heel praktisch, dan hoef je niet over de gang.” De toenmalige babykamer is direct naast de ouderslaapkamer gesitueerd. “Handig omdat je dan de baby kon horen huilen en oppakken." De verschillende kinderkamers zijn door de jaren heen verkleind en vergroot. Afhankelijk van hoeveel kinderen er nog in huis waren.
Hoewel het huis veel te groot is voor haar alleen, wil ze er blijven wonen tot het eind. “Het is het mooiste huis van de wereld en ik wil er tussen zes plankjes uit gedragen worden.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl