nieuws

Rotterdam wil fietsersfiles aanpakken

De gemeente Rotterdam gaat een alternatieve route promoten voor fietsers die tussen het Schieplein en Rotterdam-Zuid rijden. Het is op de paden via de Coolsingel zo druk dat er regelmatig files ontstaan.
Fietsers wordt geadviseerd om de route via de Provenierstunnel langs het Centraal Station, het Kruisplein en de Westersingel of Eendrachtsweg te nemen. De route krijgt bordjes met de naarm Rit010.
Dagelijks doorkruisen 10.000 fietsers de stad van noord naar zuid en vice versa. Dat leidt tot flinke opstoppingen op de kruising bij de Erasmusbrug en bij het Maritiem Museum. "Ze staan rijen dik voor de stoplichten te wachten", zegt een van fietsers. "Je moet maar een beetje zien in te schuiven, maar het is een drama."
Een andere fietser vindt het ronduit gevaarlijk. "Ik heb verschillende mensen op de grond zien liggen door ongelukken, die door de drukte zijn ontstaan."
Volgens wethouder Visser is het daarom noodzaak dat fietsers ook de westelijker gelegen fietsroute gaan gebruiken. "We moeten proberen al die fietsers een beetje te spreiden."
Vanaf april gaat de Coolsingel op de schop. "Dat wordt natuurlijk een grote operatie", zegt Visser. "Dan is een goed alternatief van groot belang."

Higlights


De gemeente stuurt vanaf dinsdag voorlichtingsteams met folders naar de fietsers. Op Rit010 roept een gids via de megafoon de highlights op de route rond. Fietsers die op de online community Fietsfan010 een selfie delen vanaf de alternatieve route kunnen in de prijzen vallen.
Verschillende fietsers zijn desgevraagd nog niet van plan hun route te wijzigen. 'Ik denk toch dat we eigenwijs rechtdoor blijven gaan", zegt een van hen. En een ander: "Ik moet dan een flink eind omrijden en daar heb ik natuurlijk geen zin in. Ja, je wilt zo snel mogelijk weer naar huis."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl