BLANKENBURGVERBINDING

Video: kabel breekt, tunneldeel slaat tegen de kade: afzinkoperatie voor nieuwe snelweg opnieuw gestaakt

Afzinken van tweede tunneldeel
Afzinken van tweede tunneldeel © Rijkswaterstaat
Aan weerszijden van Het Scheur tussen Rozenburg en Vlaardingen staan grote tribunes opgesteld met tientallen nieuwsgierige toekijkers voor een nogal unieke operatie. Maar nadat het vorige maand misging toen het eerste tunneldeel voor de nieuwe snelweg bij Vlaardingen naar de bodem werd afgezonken, gaat het zaterdag ook mis bij tunneldeel nummer twee. Een van de kabels breekt en het tunneldeel slaat tegen de tijdelijke kade, die daardoor beschadigd raakt.
Het afzinken van tunneldeel één ging niet soepel. Er liep meer water door de afsluitschotten de tunnel in dan er weggepompt kon worden. Het kostte wat extra tijd om die problemen te verhelpen én te zorgen dat het niet opnieuw gebeurde bij tunneldeel twee, 'Isabella' gedoopt. Duikers moesten op 30 meter diepte werken en daarvoor wachten tot er niet te veel stroming stond.

Weer mis

Toch gaat het zaterdag weer mis. Het tunneldeel wordt door een aantal lieren op de plaats gehouden, zodat het op de goede plek afzinkt. Een kabel waaraan het tunneldeel naar de bodem wordt begeleid, breekt af. Het tunneldeel raakt de kant en de afzinkoperatie moet worden gestaakt omdat een tijdelijke wal is beschadigd. Die wal is speciaal voor de werkzaamheden aangelegd.
Een verslaggever van lokale omroep WOS filmde de kabelbreuk en bijbehorende klap.
Als de kabel breekt, slaat het tunneldeel tegen een tijdelijke kade
Rijkswaterstaat gaat onderzoeken hoe de kabel kon breken. De komende dagen moet blijken hoe en wanneer de afzinkoperatie kan worden voortgezet. Het is de bedoeling dat het gevaarte voor morgen 11:30 uur naar een andere locatie wordt gesleept voor onderzoek. Tot die tijd blijft het scheepvaartverkeer gestremd.
Er kwamen niet alleen dagjesmensen langs om naar het afzinken te kijken, ook een groep tunnelbouwers uit Canada was erbij. Die willen in hun land ook een tunnel afzinken.
"Dit is heel erg balen", zegt omgevingsmanagers Jörgen van der Meer van Rijkswaterstaat. "Je leeft hiernaartoe en hoopt dat alles goed gaat. Als het dan toch niet lukt, is dat heel erg balen."
"Gelukkig is het alleen materiele schade en zijn er geen gewonden gevallen vandaag", voegt Anne Peters van BAAK toe.

Reserveweekenden

Ondanks de eerdere tegenslag met het water in de tunnel, zouden alsnog in 2024 de eerste auto's door de tunnel kunnen rijden. Nu het afzinken zaterdag opnieuw wordt gestaakt, is het onduidelijk of die planning nog gaat lukken.
Rijkswaterstaat hoopt dat het een van de ingeplande reserveweekenden kan gebruiken voor een nieuwe afzinkpoging van het tweede tunneldeel.
De Maasdeltatunnel bestaat uit twee delen, die samen ongeveer 400 meter lang, 40 meter breed en 7 meter hoog zijn. De samengevoegde delen vormen de twee tunnelbuizen van de Maasdeltatunnel, met in iedere tunnelbuis drie rijstroken. De tunnel is onderdeel van de Blankenburgverbinding, de nieuwe snelweg A24 tussen Rozenburg en Vlaardingen.
Dit verhaal is een samenwerking met de WOS.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl