AANSLAGENGOLF

Explosiereeks in Rotterdam houdt aan: weer aanslag op coffeeshop Witte de Withstraat

Opnieuw aanslag op coffeeshop Witte de Withstraat Rotterdam
Opnieuw aanslag op coffeeshop Witte de Withstraat Rotterdam © MediaTV
Het is de afgelopen dagen nagenoeg elke nacht raak in Rotterdam: explosieven bij woningen en winkels. Ook afgelopen nacht was er een ontploffing in de stad. Bij een coffeeshop aan de Witte de Withstraat in het centrum is een explosief afgegaan. Er zijn dit jaar al zo'n 50 soortgelijke explosies en beschietingen geweest in de stad, veelal middenin woonwijken.
Deze ontploffing was rond 04:30 uur en heeft een flinke deuk geslagen in het rolluik van de winkel. De knal was in een wijde omtrek in het centrum van de stad te horen. Een raampje aan de overkant van de straat is gesprongen, maar er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. De straat is afgesloten voor politieonderzoek.
De tekst gaat verder onder de video:
De politie doet onderzoek na explosie in Witte de Withstraat
De coffeeshop was al eerder doelwit van een aanslag, op 13 april probeerden onbekenden een brandbom af te laten gaan voor het rolluik.
Twee mannen voor de deur van de coffeeshop willen dan in de nacht een jerrycan in brand steken. Dat lukt niet, bij een tweede poging vat de jerrycan wel vlam. Voorbijgangers blussen de brand en een explosief ernaast gaat niet af.
Wat er achter de nachtelijke explosies schuilgaat is onduidelijk. Vermoedelijk is er een verband met drugshandel. In de Rotterdamse haven worden veel drugs onderschept, met spanningen onder criminelen tot gevolg. Die zouden elkaar proberen te intimideren door woningen en winkels te beschieten of beschadigen met een explosief. De gemeente Rotterdam en de politie verhogen de beveiliging op plekken waar de afgelopen tijd explosies zijn geweest.

Aanhoudingen

In de Van Speykstraat zijn afgelopen week een explosie en een beschieting geweest. Ook werd één aanslag voorkomen. Op de Crooswijkseweg was het afgelopen week vier keer raak.
In verband met die explosies is zondag een Amsterdammer van 26 opgepakt voor betrokkenheid. Wat zijn rol is bij de ontploffingen in de Van Speykstraat en aan de Crooswijkseweg, wordt onderzocht. Een 21-jarige Rotterdammer is aangehouden omdat de politie denkt dat hij betrokken was bij een explosie aan de Strevelsweg zaterdagochtend. Woensdagavond werd een 32-jarige man opgepakt voor betrokkenheid bij aanslagen aan de Crooswijkseweg en de Van Speykstraat.
Twee tieners van 14 en 15 jaar werden vorige week op heterdaad betrapt bij het plaatsen van een explosief in de Van Speykstraat, ook zij zijn opgepakt.

Videoboodschap burgemeester Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb was vanmorgen in alle vroegte op de Crooswijkseweg. Hij liep daar om 02:30 uur om de straat te zien en de aanwezige politiemensen een hart onder de riem te steken. In die straat bleef het vannacht rustig, zegt Aboutaleb. "Er heerst bij veel mensen angst, de beste manier om deze mensen het gevoel van veiligheid terug te geven is massaal aanwezig zijn. Met voertuigen, fietsen en wandelend staat de politie op de been." De burgemeester verwacht nog meer aanhoudingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl