nieuws

'Politie verzweeg verblijf pedopriester in Rotterdam'

hoofdbureau.jpg
hoofdbureau.jpg
ROTTERDAM - De politie heeft lange tijd verzuimd burgemeester Aboutaleb in te lichten over het verblijf van de Ierse 'pedopriester' O'Grady in Rotterdam.
Burgemeester pas in 2010 ingelicht
De politie wist in 2008 al dat O'Grady in de stad kwam wonen, maar heeft de burgemeester pas in januari 2010 ingelicht, meldt het TV-programma Netwerk. O'Grady is in het verleden in de Verenigde Staten veroordeeld voor seksueel misbruik van meer dan twintig kinderen.

Politie bezocht priester

Nadat de politie Rotterdam-Rijnmond een tip van Interpol ontvangen had, heeft zij O'Grady regelmatig bezocht. Personeel en medewerkers van instellingen waar O'Grady werkzaam was, zijn niet ingelicht door politie. De priester was als vrijwilliger werkzaam voor een organisatie die regelmatig ruimte huurde van de Heilig Hart-kerk in Schiedam en hij gaf kinderfeestjes voor een filiaal van een fastfood-keten in Rotterdam.

Burgemeester nam contact met OM op

Toen Aboutaleb in januari werd ingelicht heeft de burgemeester contact opgenomen met het OM om de priester tot ongewenst vreemdeling te laten verklaren. Maar het Ministerie van Justitie weigerde dit. Vervolgens zegt de gemeente Rotterdam namens Aboutaleb enkele indringende gesprekken met O'Grady te hebben gevoerd, waarna de ex-priester recentelijk zelf heeft besloten om uit Nederland te vertrekken.
O'Grady is in de Verenigde Staten veroordeeld voor ernstig seksueel misbruik van meer dan twintig kinderen.