FEYENOORD KAMPIOEN

Aankopen van Feyenoord kwamen van over de hele wereld, toch lukte het Arne Slot om er een kampioensploeg van te maken

Feyenoorders vieren een goal eerder dit seizoen
Feyenoorders vieren een goal eerder dit seizoen © VK Sportphoto - Tom Bode
Vijftien nieuwe spelers verwelkomde Feyenoord afgelopen zomer. En die kwamen lang niet allemaal uit Nederland. Argentinië, Brazilië, Denemarken, Peru, Polen, Mexico, Slowakije en ga maar door. Toch stond er binnen no-time een hecht collectief. Hoe dat kan? Twee kenners hebben het antwoord.
Voormalig teammanager Bas van Noortwijk en oud-assistent Cor Pot zijn het er uiteraard over eens: zo snel een team kweken is een geweldig knappe prestatie. "Van de scouting, maar ook van de staf. Het is een compliment aan de hele organisatie", aldus Pot.
"Begin dit seizoen heb ik het zelf ook een keer gezegd: het lijkt wel een vreemdelingenlegioen", vult Van Noortwijk aan. "Dan rust er een enorme taak op je schouders om daar een eenheid van te smeden. Ik geef het je te doen."

Speelstijl

Voor die eenheid moet volgens Pot iedereen binnen de selectie op één lijn zitten. "Je moet openheid en duidelijkheid geven aan elkaar. En de staf moet duidelijk zijn in wat het wil qua speelstijl. Dat heeft Arne Slot heel goed gedaan. Daar selecteert hij zijn spelers ook op. Die speelstijl kweekt meteen een eenheid en een groep die voor elkaar door het vuur gaat. En dat is de basis voor succes."
"Ze geloven echt in de speelstijl", ziet ook Van Noortwijk. "Ze trainen er de hele week op en als ze dan zien dat het resultaat oplevert wordt het geloof steeds sterker. Ze stralen als team uit: wij zijn de beste. Als ze elkaar daarin ook steunen krijg je chemie in het elftal. Dat zorgt er nu ook voor dat de koppies niet naar beneden gaan bij een achterstand. Iedereen heeft zoiets van: kom op, we trekken het effe recht. Dat is essentieel, in plaats van dat je elkaar verwijten gaat maken."
Bas van Noortwijk in zijn tijd als teammanager
Bas van Noortwijk in zijn tijd als teammanager © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Volgens Pot brengt de speelstijl van Slot nog een voordeel mee, dat iedereen binnen de selectie tevreden houdt. "Je moet topfit zijn en Feyenoord speelt heel veel wedstrijden. Daardoor komt bijna iedereen wel een keer aan spelen toe. Kijk naar de flankspelers en de spits. Die worden elke wedstrijd afgewisseld."
Volgens voormalig teammanager Van Noortwijk gaat het iedereen tevreden houden gepaard met veel aandacht. "Je moet wel praten met de jongens die niet spelen. Aandacht geven, zodat ze niet het gevoel krijgen dat ze erbij hangen. Dat heeft Slot uitstekend gedaan, ik zie geen hangende gezichten."

Vertrouwen

Van Noortwijk maakte als teammanager het kampioenschap van Feyenoord in 2017 mee. Hij herinnert zich een extra factor, die van Feyenoord uiteindelijk een hechter collectief maakte. "Er ontstonden wat wrijvingen, met spelers die gepasseerd werden." Onder hen was aanvoerder Dirk Kuyt, die richting het einde van het seizoen niet altijd meer zeker was van een basisplaats. "Maar ze konden het ook zonder hem. Dat gaf heel veel vertrouwen."
"Datzelfde gebeurt dit seizoen. Sterke spelers vielen weg maar de groep ving het zonder moeite op. Wat hebben de blessures van Justin Bijlow, Gernot Trauner en Quinten Timber nou voor schade opgeleverd? Wellenreuther, Geertruida en Wieffer hebben het als vervangers geweldig gedaan."

Balans

Pot maakte in zijn tijd als Feyenoord-assistent geen kampioenschap mee. Wat heet, Feyenoord beleefde onder Dick Advocaat een teleurstellend seizoen en eindigde in 2021 als vijfde. "Wij hadden wat minder mogelijkheden. Geen publiek in het stadion, en geen geld om spelers te halen. Wij konden alleen Mark Diemers en Bryan Linssen aantrekken."
Cor Pot (rechts) in zijn tijd bij Feyenoord met Dick Advocaat
Cor Pot (rechts) in zijn tijd bij Feyenoord met Dick Advocaat © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Gedurende het seizoen 2020/2021 merkte Pot wrijving in het elftal. "Ze wilden anders spelen. Wij hadden een heel goede voetballer in Steven Berghuis, die vrij dominant was binnen de groep. Daaromheen hadden we vooral veel jonge jongens. Berghuis wilde aanvallender spelen dan we deden, maar iedere keer als we dat probeerden ging het mis."
Pot ziet nu veel meer een team bij Feyenoord dan twee jaar geleden. "Orkun Kökcü en Lutsharel Geertruida kwamen toen net kijken. Die hebben zich nu ontwikkeld tot dominante figuren. Hetzelfde geldt voor Justin Bijlow, en dan is Gernot Trauner er ook nog bijgekomen. Je krijgt meer balans in je groep bij meer individuele kwaliteit."