GESCHIEDENIS

Waarom er een Duitse U-boot uit 1970 door Rotterdam vaart

Het bijzondere transport: een Duitse U-17-duikboot op een ponton van het Dordtse transportbedrijf Van der Wees
Het bijzondere transport: een Duitse U-17-duikboot op een ponton van het Dordtse transportbedrijf Van der Wees © Rijnmond
Het is een bijzonder gezicht dinsdagochtend op de Nieuwe Maas in Rotterdam. Een groot platform met een Duitse onderzeeboot vaart door de stad, onder de Erasmusbrug door. Het gaat om een 50 jaar oude U-boot die onderweg is naar een museum in Duitsland. Maar wat doet die onderzeeboot in Rotterdam?
Een Dordts transportbedrijf vervoert de oude onderzeeër uit 1970 van de Duitse marine uit havenstad Kiel naar een transportmuseum in Speyer. De duikboot is 48 meter lang en heeft een diepgang van bijna 5 meter.
De reis moet via Dordrecht en Rotterdam door Nederland omdat je over het water niet rechtstreeks kunt varen van het Noord-Duitse Kiel naar Speyer, een plaats grofweg tussen Frankfurt am Main en Karlsruhe.
Waarom er een Duitse U-boot door Rotterdam vaart
Maandag kwam de U-boot bij de transporteur aan in Dordrecht. De U-17 gaat pas op 11 mei naar het museum in Speyer en dus dacht transporteur Van der Wees dat een rondvaart leuk zou zijn, door de Rotterdamse binnenstad en weer terug naar Dordrecht.

U-Boten

U-Boten zijn voor veel mensen in Nederland vooral bekend door de Tweede Wereldoorlog. Hier speelden de boten een grote rol voor Duitsland, onder andere door de bevoorrading van het Verenigd Koninkrijk aan te vallen. Ook meerdere Nederlandse schepen zijn door verschillende typen U-Boten getorpedeerd.
Ondanks dat de U-Boot in kwestie zelf pas in actie kwam na de Tweede Wereldoorlog, lijkt de timing van de rondvaart voor sommigen misschien wat ongelukkig. Het rondje door Rotterdam wordt namelijk gedaan in een beladen week, vlak voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

'Een mooi stukje techniek en gratis vertier'

De onderzeeër is naar Nederland gevaren door het Kielerkanaal. Volgens de kapitein van het transport stond het daar zwart van de mensen langs de oevers om de U-17 ('oe siebtseen') te zien. "Techniek, daar houden de Duitsers enorm van", zegt watertransportmanager Rick Wansink van Van der Wees.
In Rotterdam trekt het bijzondere transport minder bekijks, maar Martijn is dinsdagochtend wel in alle vroegte met zijn zoon vanuit Hendrik- Ido-Ambacht speciaal naar Hotel New York gereden.
"Zoonlief bekeek de tracker terwijl ik stuurde", vertelt Martijn. Het is voor vader en zoon de moeite waard geweest om vroeg uit bed te stappen. "Spectaculair en indrukwekkend om te zien. Het is een mooi stukje techniek en gratis vertier."

Minidocumentaire

De U-17 heeft 40 jaar dienstgedaan en is 13 jaar geleden uit het water gehaald. Omdat het een van de eersten in zijn klasse is, wordt de onderzeeër straks in het Technik Museen Sinsheim und Speyer tentoongesteld.
Het museum heeft een heuse minidocumentaire over de U-17 gemaakt, met veteranen die nog op de duikboot gevaren hebben.