EVENEMENT

Is de toekomst van gratis festivals in de regio Rotterdam nog zeker? ‘We gaan alles eraan doen’

Het Bedrijvingsdagfestival in Rotterdam hing aan een zijden draadje dit jaar.
Het Bedrijvingsdagfestival in Rotterdam hing aan een zijden draadje dit jaar. © Rijnmond
Het festivalseizoen is begonnen en festivalgangers kunnen de komende maanden losgaan op allerlei soorten betaalde én gratis festivals in de regio. Maar hoe zeker is de toekomst van gratis festivals met de nasleep van corona en de alsmaar stijgende prijzen?
Het Bevrijdingsfestival in Rotterdam hing dit jaar aan een zijden draadje. Samen met de dertien andere Nationale Bevrijdingsfestivals luidde het festival afgelopen week de noodklok: als Den Haag niet financieel bijspringt, dreigen in meerdere provincies de festivals in de toekomst om te vallen.
“Wat je ziet is dat voor heel de festivalsector de kosten enorm zijn gestegen. Bij betaalde festivals zie je dat terug in duurdere kaartjes, maar bij een gratis festival gaat dat niet. Dus die komen onder druk te staan en hebben het zwaar. Terwijl het juist zo belangrijk is dat de gratis festivals die er zijn, blijven bestaan en gratis blijven”, legt Franc Fraaij van Rotterdam Festivals uit.
Samen met de gemeente Rotterdam en de organisatie van het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland heeft Rotterdam Festivals een oplossing gevonden om het festival dit jaar toch voor elkaar te krijgen. “Zo proberen we alle gratis festivals te ondersteunen en een aanbod te creëren voor alle Rotterdammers. Maar hoe volgend jaar eruit gaat zien weten we niet, want een lange termijn oplossing is er nog niet”, vertelt Fraaij. “We gaan er alles aan doen om belangrijke festivals als het Bevrijdingsfestival door te laten gaan.”
Het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland trekt jaarlijks veel bezoekers.
Het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland trekt jaarlijks veel bezoekers. © Rijnmond

Meest toegankelijke manier van popcultuur

Dat festivals in zwaar weer verkeren is voor Atze de Vrieze. muziekjournalist bij de VPRO, geen verrassing. “Ze hebben een hele grote klap moeten opvangen en gratis festivals hebben geen entreeprijs om omhoog te draaien om die klap te compenseren. Festivals hebben wel inkomsten uit sponsoring en subsidies, maar op het moment dat je te maken krijgt met inflatie op zowat alles, dan wordt het ingewikkeld om het rond te krijgen.”
En dat is problematisch, vindt De Vrieze. “Een gratis festival is de meest toegankelijke manier van popcultuur die er is. Een Parkpop of het Bevrijdingsfestival zijn vaak de eerste festivals waar jongeren naartoe gaan. Het is bovendien voor Nederlandse muzikanten, groot en klein, een hele dankbare plek om te spelen.”
Juist om festivals toegankelijk te houden voor alle doelgroepen en inkomsten, houdt DOB Events het Dordrechtse festival Wantijpop in leven én gratis. Ook na de komst van het betaalde broertje Wantijlive in 2017. “We willen echt alle doelgroepen de kans geven om naar een festival te gaan, zodat er voor iedereen in Dordrecht wat wils is. Een gratis evenement organiseren is in deze tijd een uitdaging, maar het lukt op deze manier - met een gratis en betaalde variant van het festival en steun vanuit de gemeente - nog wel”, aldus Nathalie Elbers van BOD Events.
Het podium van Live at Wantij op vrijdagavond tijdens het optreden van Nielson
Het podium van Live at Wantij op vrijdagavond tijdens het optreden van Nielson © Rijnmond

Toekomstbeeld

Wat de toekomst gaat zijn voor de gratis festivals vindt De Vrieze moeilijk te zeggen. “Ik ben benieuwd hoe het volgend jaar gaat. We hebben nu natuurlijk nog te maken met een achterstand door de coronacrisis, dus stel de gratis festivals draaien dit jaar goede edities, dan ziet volgend jaar er positiever uit.”
“Maar bijvoorbeeld hoe goed het Bevrijdingsfestival gaat lopen, hangt voor een groot deel af van of het lekker weer wordt of niet. Als je een duur kaartje hebt voor Pinkpop en het wordt slecht weer, dan ga je gewoon en maak je er wat van. Terwijl als je een gratis festival op de planning heb staan en het wordt slecht weer, dan kiezen velen er toch voor om thuis te blijven.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl