BUREAU RIJNMOND

Hulp omwonenden essentieel bij bestrijden aanslagenreeks

Hulp omwonenden essentieel bij bestrijden aanslagenreeks
Hulp omwonenden essentieel bij bestrijden aanslagenreeks © Bureau Rijnmond
“Dit moet stoppen”, Wim Hoek, binnen de Regionale Politie Eenheid Rotterdam portefeuillehouder excessief geweld, benadrukt dat het tot staan brengen van het alsmaar groeiende aantal aanslagen op woningen en bedrijfspanden bij de politie hoge prioriteit heeft.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en hoofdcommissaris Westerbeke gaven al eerder bij Rijnmond aan aan dat ruzies binnen het drugsmilieu vaak de aanleiding zijn voor de aanslagen. Betrokkenen of hun familieleden worden op deze manier geïntimideerd. En aangezien niet iedereen van de slachtoffers het achterste de tong laat zien, is de politie afhankelijk van informatie van omwonenden en de eventuele camerabeelden die er zijn.
In de Rotterdamse regio zijn dit jaar al meer dan vijftig aanslagen gepleegd. In heel 2022 waren dat er 49. Inmiddels zijn er ook successen geboekt. Er zijn bijna 33 aanhoudingen verricht mede dankzij tips, ook van kijkers van Bureau Rijnmond. Probleem is echter dat er vaak jonge mannen bereid zijn tegen een vergoeding de rol van de gearresteerde personen over te nemen.
Bovendien baart het Wim Hoek zorgen dat de explosies steeds krachtiger worden. Zo spatte een brievenbus bij een explosie uiteen in messcherpe onderdelen die door deuren heen vlogen. Als bewoners of toevallige voorbijgangers zouden zijn geraakt dan was het leed niet te overzien geweest. Ook de steeds jeugdiger leeftijd van de daders is volgens hem zorgwekkend. Onlangs werden jongens van 14 en 15 jaar aangehouden.
Daarnaast wil de politie voorkomen dat omwonenden murw raken en essentiële informatie niet meer met hen willen delen. Volgens de politie kunnen tips anoniem, veilig en afgeschermd gedeeld worden met het TCI. De medewerkers van dat team zijn namelijk getraind in het vertrouwelijk en in het geheim inwinnen van informatie van tipgevers die beschermd moeten worden.
Bel met de Opsporingstiplijn op 0800-6070. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Het telefoonnummer van het TCI is 088 - 661 77 34.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl