nieuws

Uitbaggeren Nieuwe Waterweg kan beginnen

Het uitbaggeren van de Nieuwe Waterweg is maandagochtend van start gegaan. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft het officiële startsein gegeven voor de werkzaamheden. Het uitdiepen van de vaarweg is nodig om de Rotterdamse haven bereikbaar te houden.
Schepen worden volgens Van Nieuwenhuizen steeds groter. "Je wilt natuurlijk niet dat ze vastlopen. Daarom gaan we uitbaggeren, zodat ook die grotere schepen binnen kunnen komen."

1,5 meter dieper


De Nieuwe Waterweg wordt de komende zes maanden anderhalve meter dieper gemaakt. In totaal moet er 5 miljoen kuub aan zand en slib uit. De haven blijft al die tijd bereikbaar. Als de werkzaamheden zijn voltooid kunnen schepen met een diepgang tot 15 meter de haven binnenvaren.
"De concurrentie zit ook niet stil en we zijn niet meer de grootste haven van de wereld", vervolgde de minister. "Je wilt dan toch de beste haven blijven en daar is dit voor nodig. Als ze elders wel terecht kunnen en hier niet. Dan kun je toch letterlijk de boot missen."

Kritiek


Het uitdiepen heeft economische voordelen, maar niet iedereen is enthousiast. Waterschap Hollandse Delta vreest de gevolgen van het zoute water dat door de uitdieping verder landinwaarts kan komen.
Volgens Van Nieuwenhuizen is de verandering goed afgestemd met de waterschappen. "Alles is goed uitgerekend, ook de balans van zoet en zout water."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl