PARKEREN

Plan voor betaald parkeren in alle wijken binnen ring Rotterdam voorlopig van de baan

Een parkeerautomaat in Rotterdam
Een parkeerautomaat in Rotterdam © Rijnmond
Het plan om overal binnen de ring van Rotterdam betaald parkeren in te voeren is voorlopig van de baan. Wethouder Vincent Karremans heeft veel bezwaren ontvangen en gaat daarom uitzoeken of hij voor bepaalde groepen mensen, onder wie vrijwilligers en mantelzorgers, een uitzondering kan maken.
Als Karremans dat heeft uitgezocht gaat hij weer verder met het invoeren van betaald parkeren. In veel Rotterdamse wijken moet je al betalen om te parkeren, maar op Zuid nog lang niet overal.
Verschillende wijkraden zijn geïnformeerd over de wijziging in de plannen. Ook bewoners en ondernemers van het noordelijk deel van Groot-IJsselmonde en het westelijk deel van Oud-IJsselmonde krijgen een brief. Het betaald parkeren zou daar op 1 juni ingaan.

Petitie

Sundeep Lalaram is een van de initiatiefnemers van de petitie tegen betaald parkeren in IJsselmonde. Hij heeft zijn fulltime baan op een laag pitje gezet om zich vol op de zaak te storten. Lalaram is dolblij met het nieuws. "Geweldig. Dit speelt echt onder heel veel bewoners", reageert hij. Lalaram heeft altijd vertrouwen gehad in een goede afloop van de zaak. "Veel mensen waren sceptisch. Maar ik had dit niet gedaan als ik had gedacht dat ik zou verliezen."
Deze week mag hij van zichzelf nog trots zijn en genieten van het goede nieuws, maar volgende week gaat de strijd onverminderd door. Volgens Lalaram zijn ze er namelijk nog lang niet. "We gaan gewoon door. Wij vinden dat betaald parkeren in onze wijk gewoon echt niet kan."

Rekensommetje

Hij wijst op het feit dat er veel armoede heerst in IJsselmonde. Helemaal nu het leven 'onbetaalbaar' is geworden. "We schrikken elke keer als we bij de supermarkt zijn." Een klein rekensommetje leert dat hij zo'n 100 euro per maand kwijt zou zijn aan parkeren. Met twee parkeervergunningen, een oppassende schoonmoeder en tandarts- en winkelbezoeken zit je daar volgens hem al snel aan. "Kun je nagaan als je een kleine beurs hebt."
We ruiken nu bloed.
Sundeel Lalaram
Bovendien ervaren bewoners volgens Lalaram helemaal geen parkoverlast. "Het lost dus helemaal niets op." Ook hoort hij van Rotterdammers uit andere wijken dat betaald parkeren helemaal geen oplossing is voor parkeerproblemen. Lalaram vermoedt dat het voornamelijk om het spekken van de gemeentekas gaat.
Of hij maatwerk een goed idee vindt, zoals Karremans voorstelt, hangt er vanaf. "Het is echt afhankelijk van wat precies " Lalaram ziet natuurlijk het liefst dat Karremans het betaald parkeren in IJsselmonde helemaal van tafel veegt. "We ruiken nu bloed. Ze zijn geschrokken van het tegengas."