LOKAAL

Elke voeg van de laatste molen van Dordrecht moet worden vervangen en daarom wordt geld ingezameld

Molen 'Kyck op den Dyck' is 32 meter hoog en torent boven de omliggende woningen uit
Molen 'Kyck op den Dyck' is 32 meter hoog en torent boven de omliggende woningen uit © RTV Dordrecht
Ooit telde Dordrecht meer dan honderd molens, maar in 2023 is dat er nog maar één. De Kyck over den Dyck aan de Noordendijk is gebouwd in 1713 en nodig aan onderhoud toe. Maar vanwege de hoge leeftijd van de molen is restauratie kostbaar en is de molenstichting op zoek naar donateurs.
Nog geen jaar geleden liet de stichting die de molen onderhoudt een analyse uitvoeren. De conclusies van het onderzoek vielen rauw op het dak, want alle voegen van de molen moeten worden uitgebikt en weer opnieuw gevoegd. Bij een huis of stenen schuurtje is dat nog te overzien, maar bij 'de Kyck', een molen van ruim dertig meter hoog en een leeftijd die in jaren het tienvoudige daarvan heeft aangetikt, is het een complex proces.

Steun

De bakstenen muren van de molen beslaan maar liefst 920 vierkante meter en daarmee heeft de molen het grootste gemetselde oppervlakte in heel Nederland. Echt iedere voeg moet worden vernieuwd. Om de restauratie te bekostigen heeft de stichting aangeklopt bij de provincie. Hun inbreng alleen is echter onvoldoende om de kosten te dekken, dus zoekt de molenstichting steun op lokaal gebied.
Elke voeg van de molen moet worden vervangen
Elke voeg van de molen moet worden vervangen © RTV Dordrecht
Enkele tienduizenden euro’s, dat is wat de stichting nog nodig heeft. Om dat geld op te halen heeft de stichting verschillende activiteiten bedacht voor de komende maand: van een tekenwedstrijd tot pannenkoekenverkoop en van een rommelmarkt tot een kidsdag.
De hele maand kunnen Dordtenaren en andere liefhebbers hun steentje bijdragen met de actie 'Voeg een meter toe!' Per donatie (minimaal 10 euro) wordt een extra steen aan de expositiemuur op de begane grond van de molen toegevoegd met daarop de naam van de donateur. Bij donaties van 15 of 20 euro krijgt de donateur ook een certificaat.
Als alles naar wens verloopt en er voldoende geld wordt ingezameld, kunnen de restauratiewerkzaamheden dit najaar beginnen. Het doel is om de molen in 2024 weer op te leveren.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl