SPORT

Sparta op eigen veld onderuit tegen PSV, geen kampioenswedstrijd Feyenoord zondag

Anwar El Ghazi maakte de enige treffer op het Kasteel.
Anwar El Ghazi maakte de enige treffer op het Kasteel. © Fotograaf: VK Sportphoto/Mischa Keemink
Sparta bood lang strijd tegen PSV, maar heeft op het eigen Kasteel uiteindelijk niet kunnen verrassen (0-1). Invaller Anwar El Ghazi maakte in de tweede helft de enige treffer in Rotterdam, waardoor Feyenoord zich zondag nog niet tot kampioen kan kronen.
Dat Sparta bezig is aan een droomseizoen kan niet vaak genoeg onderstreept worden. Tegen kersvers bekerwinnaar PSV kreeg de ploeg van Maurice Steijn de kans om er nog een schepje bovenop te doen. Bij een overwinning of gelijkspel zou Sparta niet alleen de vijfde stek in de eredivisie verstevigen, maar Feyenoord ook de kans geven om zondag op bezoek bij Excelsior het kampioenschap binnen te slepen.

PSV betere ploeg

Het eerste gevaar kwam echter van Eindhovense kant. Wie anders dan Xavi Simons maakte een snelle dribbel en probeerde de bal in de rechterhoek te krullen, maar zijn poging ging naast. Het was een redelijk rustige openingsfase, waarin PSV de overhand had. Zo kopte André Ramalho na tien minuten voetballen een corner van Joey Veerman net langs de goal van Nick Olij.
Koki Saito vecht voor iedere meter tegen PSV.
Koki Saito vecht voor iedere meter tegen PSV. © VK Sportphoto/Mischa Keemink
Sparta meldde zich ook voor het doel van PSV, maar het schot van Koki Saito werd tijdig geblokt door een Eindhovense voet. Daarna volgde opnieuw een weinig enerverende periode in het duel. Younes Namli kreeg een uitstekende kans om doelman Walter Benítez eens te testen na een bliksemsnelle counter van Sparta, opgezet door Olij, maar de middenvelder krulde de bal ruim naast.
Steijn na nederlaag Sparta: 'Wij waren niet goed genoeg en PSV was 100% geconcentreerd'

Pinto gevaarlijk

Sparta gaf weinig weg en kwam voor de rust nog dichtbij de voorsprong. Linksachter Mica Pinto scoorde tegen Heerenveen een wereldgoal, en maakte tegen PSV op bijna identieke wijze de eerste Rotterdamse treffer. Zijn volley eindigde echter net een paar centimeter aan de verkeerde kant van de paal. Het beloofde vuurwerk bleef nog uit op het Kasteel, al kreeg Johan Bakayoko nog een grote kans op slag van rust na slordig balverlies van Pinto, maar de Belg schoot recht op Olij.
Na de pauze was het wedstrijdbeeld niet veel anders. PSV was de bovenliggende partij, echt grote kansen lieten lang op zich wachten. Guus Til kwam dichtbij de voorsprong, maar kwam een teenlengte te kort om de kopbal van Anwar El Ghazi binnen te tikken. Sparta wilde na een uur spelen een penalty na contact tussen Koki Saito en Philip Mwene, maar zowel scheidsrechter Jeroen Manschot als de VAR in Zeist wilde van niets weten.
Joshua Kitolano strijdt met Guus Til.
Joshua Kitolano strijdt met Guus Til. © VK Sportphoto/Mischa Keemink
PSV liet nou niet echt zien dat ze het aanstaande kampioensfeestje van Feyenoord wilde uitstellen. Desondanks drongen de Eindhovenaren wel aan. Invaller Fábio Silva en Érick Gutiérrez kwamen beide in de buurt met pogingen, maar Olij hoefde niet in te grijpen. De invallers zouden uiteindelijk het verschil maken voor PSV. Fábio Silva speelde zichzelf vrij aan de rechterkant van het veld en zijn voorzet belandde voor de voeten van een andere invaller, Anwar El Ghazi. De Barendrechter schoot de bal tegen de touwen met nog ongeveer een kwartier te spelen. De Spartaanse defensie zag er bij het doelpunt bepaald niet goed uit.
Auassar over aanloop naar 0-1 bij Sparta-PSV: 'Duel dat ik moet winnen'
Saito kreeg kort voor het laatste fluitsignaal nog de ultieme kans op de gelijkmaker. Hij ging alleen af op doelman Benítez, maar schoot naast. Sparta gaf alles om nog een gelijkmaker te scoren en zelfs Olij ging nog mee naar voren bij de laatste corner. Mohammed Tahiri schoot in een allerlaatste poging nog hard over, maar het mocht niet baten. De drie punten gingen mee terug naar Eindhoven.
Tobias Lauritsen: "Het was een gevecht vandaag."

Sparta-PSV 0-1 (0-0)

74' Anwar El Ghazi 0-1
Opstelling Sparta: Olij; Abels, Vriends (64. Auassar), Eerdhuijzen, Pinto; Verschueren, Namli (80. De Guzmán), Kitolano; Van Crooij, Lauritsen, Saito (93. Tahiri).