nieuws

Advies: Fusie havens Rotterdam en Amsterdam

havencijfers.jpg
havencijfers.jpg
ROTTERDAM - De havens van Rotterdam en Amsterdam moeten veel nauwer samenwerken en mogelijk zelfs fuseren. Dat is de kern van een advies van de Raad voor Verkeer en Waterstaat aan demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat.
De rijksoverheid moet in een nationale havenstrategie de lijnen uitzetten. De nationale welvaart moet uitgangspunt worden bij besluiten over omvangrijke investeringen in de havens en het achterland. ,,Eén Gateway Holland in plaats van een verzameling grote en kleine havens'', stelt de Raad.
Achtergrond van het advies is dat Amsterdam en Rotterdam nu soms concurreren. Zo kreeg Amsterdam een containerterminal, hoewel Rotterdam al leidend is in containervervoer. Rotterdam richt zich op cruiseschepen, terwijl Amsterdam daar al goed in is. Door die concurrentie wordt belastinggeld verspild.
De Amsterdamse havenwethouder Freek Ossel liet dinsdag in een reactie weten dat hij het advies nog niet kent en daardoor nog niet inhoudelijk kan reageren. ,,We zullen het advies met interesse lezen. Samenwerking tussen de zeehavens loopt en wordt geïntensiveerd.''
Volgens hem is het wel de vraag hoe je dat kunt combineren met het bieden van keuzemogelijkheden voor de markt.