VEILIGHEID

Oorzaak 'aardbeving' Willemstoren blijft gissen, pand is 'hartstikke veilig'

De Willemstoren is na opmerkelijke trillingen opnieuw veilig verklaard
De Willemstoren is na opmerkelijke trillingen opnieuw veilig verklaard © Rijnmond
Ook een tweede bouwkundige inspectie van de Willemstoren in Rotterdam geeft geen helderheid over de bizarre trillingen van afgelopen vrijdagavond. De oorzaak is onbekend. Tegelijk hebben inspecteurs het pand opnieuw 'harstikke veilig' verklaard.
Was het Goldband, een cruiseschip of toch DJ Paul Elstak? Het voelde in ieder geval als een aardbeving, afgelopen vrijdagavond in het centrum van Rotterdam. Met name in de Willemstoren, pal naast de Zalmhaventoren, trilden de bewoners van hun bank (of bed).
Een deel van de bewoners verliet de woontoren zelfs geschrokken, bang voor instorting. Uren later, rond middernacht, oordeelde de Veiligheidsregio na onderzoek van een specialistisch team en de inzet van een drone dat de bewoners weer veilig naar binnen konden. Een klein deel van hen was er niet gerust op en sliep in een hotel en verbleef daarna bij vrienden en familie.
Maandag deed Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rotterdam voor de tweede keer onderzoek naar de trillingen in de Willemstoren. Dat was een herhaling van het onderzoek zaterdag, benadrukt een woordvoerder van Stadsontwikkeling. “Opnieuw is gebleken dat het hartstikke veilig is.”

Geluidsmeters

Wat de trillingen heeft veroorzaakt blijft gissen. Op het moment van de ‘aardbeving’ waren er optredens van artiesten Goldband en DJ Paul Elstak op het nabijgelegen Bevrijdingsfestival. Ook vertrok er een cruiseschip vanaf de Wilhelminakade.
Aan eigenaar Vesteda is door Bouw- en Woningtoezicht gevraagd om hun installaties (zoals de ventilatie) te onderzoeken en geluidsmeters aan de buitenkant op te hangen. “Mochten zich nieuwe trillingen voordoen, dan worden deze geregistreerd”, zegt een woordvoerder van Vesteda.
Bewoners vertelden de dag na de vermeende aardbeving aan Rijnmond dat de schrik er goed inzat. Tablets trilden van de tafel, gordijnen en banken gingen op en neer en mensen lagen te schudden in hun bed. Dat waren mensen uit de Willemstoren, maar de trillingen werden ook gevoeld op de Kop van Zuid, het Noordereiland en elders in het Scheepvaartkwartier.