nieuws

Rotterdam schiet nestelende meerkoeten te hulp

Meerkoeten bouwen hun nest graag een eindje uit de oevers om geen last te hebben van honden, katten of roofdieren. Fonteinen lijken daarom ideale plekken. Maar wat als die straks rond Koningsdag gaan spuiten? De gemeente Rotterdam komt met een oplossing: de meerkoetpaal.
Met name in het voorjaar zijn meerkoeten nauwelijks te missen op het water. De zwarte watervogels met hun witte bles zijn overal aanwezig en maken veel kabaal.
Iedereen die het maar waagt om naar hun nest te kijken wordt luidruchtig weggejaagd. Maar het gevaar voor meerkoetenkuikens komt soms uit een onverwachte hoek: van onderen.
Meerkoeten kiezen meer dan eens voor fonteinen om hun nest op te maken. In het vroege voorjaar lijkt dat een ideale plek. De fonteinen staan dan nog uit.
Maar in de loop van de lente gaan de fonteinen aan. En dan kan het gebeuren dat het nest nat wordt en er eieren en kuikens wegspoelen.

Zielig


"Mensen vinden dat een probleem omdat ze zien dat de jongen op het nest heel erg nat worden en dat vinden ze zielig voor zo'n dier", zegt boswachter Henk Suurbach.
Hij denkt nu een oplossing te hebben: de meerkoetpaal. Dat is een ijzeren paal met een rooster waarop de watervogeltjes kunnen nestelen. Om de vogels alvast op weg te helpen, worden er wat wilgentakken op gelegd.
De palen komen onder meer bij de fonteinen in de Rotte tussen de Noorderbrug en de Zaagmolenbrug. Ook speelt het probleem bij het Museumpark in Rotterdam.
De palen moeten geplaatst zijn voor Koningsdag, want dan moeten de fonteinen spuiten. En ook daarna kunnen meerkoeten er gebruik van maken. Ze broeden drie keer per jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl