BUREAU RIJNMOND

Interpol zoekt identiteit van in koffer gevonden vrouw

Interpol zoekt identiteit van in koffer gevonden vrouw
Interpol zoekt identiteit van in koffer gevonden vrouw © Bureau Rijnmond
Een ultieme zoektocht naar de identiteit van vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van een geweldsmisdrijf. Daar is Interpol in België, Duitsland en Nederland, in samenwerking met de landelijke politiekorpsen in die landen, deze week mee gestart. Eén van de anonieme slachtoffers wordt gevonden in de Schiedamse wijk Nieuwland. Haar stoffelijk overschot ligt sindsdien in een naamloos graf in Crooswijk.
In oktober 2005 schenkt niemand aandacht aan een rode koffer die al wekenlang in het water van de Thorbeckesingel drijft. Totdat een medewerker van Groenvoorziening de koffer op het droge haalt, opent en een dode vrouw ontdekt. Haar lichaam is in dekbedovertrekken gewikkeld. Ze blijkt door geweld om het leven te zijn gekomen.
Ook wordt duidelijk dat het gaat om een vrouw tussen de 16 en 22 jaar oud. Ze is ongeveer 1 meter 64 lang en weegt zo’n 60 kilo. Ze heeft bruine ogen en halflang bruin haar dat in een lichte tint is geverfd. Bovendien blijkt dat haar gebit in slechte conditie verkeert en dat zij vermoedelijk niet uit Nederland komt.
De jonge vrouw draagt op de dag dat ze wordt gevonden een klein rood topje en een blauwe joggingbroek, maat XL van het merk Gateway. Aan de zijkant zitten zwarte strepen. Verder heeft ze een rood T-shirt aan van het merk La Si Hao, maat S/M. Met in witte opdruk de teksten 'Victory' en 'Power Cycle'.
Ze heeft daarnaast lichtblauw ondergoed met daarop afgebeeld het getal 69 aan. En ook rood/gele sokken met op de enkels de afbeeldingen van een eend. De koffer waarin ze wordt gevonden is van het merk Line. Tussen april en oktober 2005 zijn er honderd van dergelijke koffers verkocht. Wellicht weet iemand nog wie zo’n koffer in het najaar van 2005 bezat.
Bovendien wordt na onderzoek duidelijk dat ze haar jeugd moet hebben doorgebracht in regio’s ten noorden en oosten van Duitsland. Dus komt ze vermoedelijk uit noordelijk Scandinavië, Polen of Rusland. Ze leefde de laatste maanden van haar leven waarschijnlijk in West-Europa en dus mogelijk ook in Nederland.
In 2008 wordt een reconstructie van haar gezicht getoond in Opsporing Verzocht maar dat levert geen herkenning op. Een dankzij nieuwe digitale technieken veel nauwkeuriger reconstructie van haar gezicht wordt nu in Bureau Rijnmond getoond.
Door de aandacht voor de campagne van Interpol hoopt de Rotterdamse politie, achttien jaar na de vondst, dat mensen die iets weten over het slachtoffer of over de dader, nu wel willen praten zodat met DNA-onderzoek haar familie kan worden achterhaald.
Mogelijk komt er dan een einde aan de onzekerheid die bij haar familie al jarenlang leeft en kan op de grafsteen haar naam worden vermeld. De gouden tip wordt beloond met 15.000 euro.
Dus weet u meer? Vul het contactformulier in op de website van Interpol. Of mail naar coldcase@politie.nl
Ook kunt u de bekende telefoonnummers gebruiken van de Opsporingstiplijn en die van Meld Misdaad Anoniem.