ONDERWIJS

Eindexamens van start, hoe zit het met de spanning?

De eindexamens zijn begonnen
De eindexamens zijn begonnen © Sebastiaan van Mill
De eindexamens zijn begonnen. Met een gezonde dosis spanning stapten de mavo 4-leerlingen van het Insula College in Dordrecht donderdagmiddag de gymzaal in voor hun eerste eindexamen. Engels was de eerste horde op weg naar het felbegeerde papiertje.
"Alles ligt klaar. De leerlingen komen zometeen binnen, zoeken hun eigen plekje, gaan zitten en dan gaan we de examens open knippen", vertelt Lotte van den Broek. Zij is teamleider mavo 4 van het Insula College. "Dan kunnen we beginnen!"

Spanning

In de school wachten de leerlingen op wat komen gaat. De één doet dat met gezonde spanning, zoals Noëlle. "Ik denk dat het wel goed komt. Ik heb een examentraining op school gevolgd en veel oefenexamens van eerdere jaren gemaakt." Ook andere leerlingen denken dat ze dit klusje wel gaan klaren: "Ik sta er niet heel slecht voor, dus ik ben niet heel erg gespannen." Een ander kreeg nog advies van thuis: "Als het niet goed komt, komt het altijd nog wel goed".
Voor Van den Broek is het moment dat iedereen gestart is, het moment dat de eerste spanning losgelaten kan worden. "Dan loopt alles. Dáárna wordt het het spannendst hoe alles gemaakt is."

Vogel in de examenzaal

De afgelopen jaren werd rekening gehouden met de coronamaatregelen die zijn geweest, maar dit jaar is het eindexamen voor het eerst weer zoals voor die coronaperiode. "Er is alleen een verlengd tijdvak 2; er worden meer dagen uitgetrokken om examens in dat tijdvak te doen. Maar er wordt niet anders gerekend dan in de jaren voor corona", zegt Van den Broek.
Henk Visser staat volgend jaar 45 jaar voor de klas en heeft dus heel wat examenperiodes meegemaakt. "Ik heb zoveel leerlingen gehad. Wat me opvalt, is dat ze allemaal examen doen en de meesten ook slagen, maar er is altijd een soort plankenkoorts." Het bijzonderste in al die jaren? "Ik heb één keer meegemaakt dat er een vogel binnen vloog via het raam. Maar die vertrok ook weer, dus er was geen paniek."
Hoe hij zijn leerlingen heeft voorbereid op vandaag? "Oefenen, oefenen, oefenen. Heel veel oefenen."
De examens duren nog tot eind mei.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl