WONEN

Woningcorporaties in onze regio pakken slecht geïsoleerde huizen aan

Zonnepanelen zorgen voor een lager energielabel
Zonnepanelen zorgen voor een lager energielabel © Stock
Verhuurders mogen vanaf 2030 geen woningen meer verhuren met een energielabel E, F, of G. Slecht geïsoleerde huizen moeten worden verduurzaamd of er wordt gekozen voor verkoop en sloop/nieuwbouw. In dit artikel nemen we het woningbezit van de regionale woningcorporaties onder de loep. Rijnmond zocht uit hoe het staat met de energielabels van huurwoningen. "Gelukkig heeft 80 procent van onze woningen al een label hoger dan D."
Slecht geïsoleerde muren en daken: in de winter kun je er bijna niet tegenop stoken en in de zomer is het warm. Mensen met een huurwoning zijn vaak afhankelijk van hun verhuurder voor het verduurzamen van hun woningen. Hoe duurzaam een woning is, kun je zien aan het energielabel. Deze labels zijn ingedeeld in goed (A/B), matig (C/D) en slecht (E/F/G).
De dertig woningcorporaties in de regio Rijnmond zijn vrijwel allemaal bezig met het verduurzamen van hun huurwoningen. Het aantal lage energielabels neemt af. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze data gaan over het jaar 2021. Zo heeft Patrimonium, met ruim 2600 woningen in Barendrecht, nog maar zo'n 90 huizen met een slecht energielabel (E/F/G). Ook Waterweg Wonen, met ongeveer 11 duizend woningen in Vlaardingen, is flink aan het verduurzamen. Zij hebben nog zo'n 700 woningen met energielabel E/F/G.
Bekijk hier hoe het zit bij jouw woningcorporatie in de regio Rijnmond (tekst gaat door onder staatje):

Kleine woningcorporatie met grote opgave

In Ridderkerk hebben ze nog een flinke weg te gaan. Vrijwel alle woningen van woningbouwvereniging Samenwerking Slikkerveer hebben energielabel E/F/G. De kleine corporatie met 169 woningen was eerst van plan om in te zetten op nieuwbouw, maar kijkt nu toch naar het renoveren van hun woningen. Een nieuw bestuur, bestaande uit vrijwilligers, gaat daar nu plannen voor maken.

Sociale huurwoningen gesloopt voor nieuwbouw

In de buurt Molenwei in Spijkenisse zijn er veel slecht geïsoleerde sociale huurwoningen, allemaal uit de jaren '50. Deze huizen met energielabel E of hoger staan nu op de nominatie om gesloopt te worden. Dat is de beste optie volgens woningcorporatie Maasdelta. Enkele bewoners hebben nog twijfels. Rijnmond nam onlangs een kijkje in de woning van Susanne.
Susanne Milbrad laat haar sociale huurwoning met label E zien (tekst loopt door onder video):

Van energielabel G naar A in 'de Holy'

Woningcorporatie Samenwerking uit Vlaardingen heeft ongeveer 800 huurwoningen die de komende jaren moeten worden opgeknapt. Directeur Mark van de Velde fietst met ons langs verschillende sociale huurwoningen in Vlaardingen. Hij kent de straten met flats en eengezinswoningen in de groene wijk Holy-Zuid als zijn eigen broekzak. In een aantal flats is het meest voorkomende energielabel G. Dat betekent flink stoken voor de bewoners als het koud is. En dat is iets, waar de woningcorporatie echt wat aan wil gaan doen.
Een kijkje bij de flats in de wijk Holy:
Van energielabel G naar A in Vlaardingen
We stoppen bij vier flats in de Aalscholverlaan. Ze zijn tien verdiepingen hoog. Allemaal hebben ze een balkonnetje met uitzicht op het groen. De flats hebben de naam van een vogel: Albatros, Arend, Buizerd en Duif. Al jaren wordt gesproken over het opknappen van de flats, maar nu zijn de plannen definitief.
Na de zomer wordt gestart met de Albatros. De flat wordt aan de buitenkant 'helemaal ingepakt met een nieuwe gevel met isolatie. De ramen worden vervangen, het dak wordt geïsoleerd en ook de oude blokverwarming wordt vernieuwd. De keukens en leidingen worden vervangen. Voor bewoners een flinke renovatie. Zij gaan tijdelijk naar een logeerwoning (een soort wooncontainer) op het naastgelegen parkeerterrein.
Een van de flats in de Aalscholverlaan
Een van de flats in de Aalscholverlaan © Samenwerking

Jan woont al tientallen jaren in de flat

Bewoner Jan Holstslag woont met zijn vrouw Arie al sinds 1974 in de Albatros. Ze wonen er met plezier. De flats zijn ruim en het uitzicht op Vlaardingen is mooi. Jan woont in het midden van de flat en zit daar goed. Maar, vertelt hij, de bewoners op de hoeken van de flat en op de bovenste verdieping hebben last van de slechte isolatie. De stookkosten vallen daardoor hoog uit. "De warmte gaat zo het dak uit."
Een huurder spande een zaak aan bij de huurcommissie over de slechte isolatie. Die zaak won hij. De corporatie betaalt nu 33 procent van de stookkosten voor alle huurders. Dat is geen oplossing voor het probleem, ziet ook Jan. Hij heeft ingestemd met de renovatie, maar ziet wel op tegen het logeren in de containerwoning.
Bewoner  Jan woont al in deze flat sinds de jaren '70
Bewoner Jan woont al in deze flat sinds de jaren '70 © Rijnmond
De meeste woningen in de flat gaan straks naar energielabel A. Het onderhoud van de flat wordt ook meegepakt. Daarmee kunnen de woningen weer jaren mee, vertelt van de Velde van de woningcorporatie. Het energieverbruik zal enorm dalen. De kosten voor het hele project: zo'n 150 duizend euro per flat.

800 woningen krijgen opknapbeurt

Niet alleen de flats in Holy moeten opgeknapt worden. Van de ruim 4 duizend Vlaardingse woningen van de corporatie hebben er ongeveer 800 een laag energielabel. Die huizen moeten voor 2030 zijn verbeterd. Woningcorporaties en particuliere verhuurders mogen vanaf 2030 namelijk geen woningen meer verhuren met een energielabel E, F, of G. "Gelukkig heeft 80 procent al een label hoger dan D."
Artist impression flat Vlaardingen
Artist impression flat Vlaardingen © Samenwerking

Belastingen helpen niet mee

In Vlaardingen hebben de corporaties een complete planning gemaakt voor het vernieuwen van hun woningen. Ook nemen ze afscheid van enkele rijtjeshuizen, die worden verkocht. Ze gaan 2030 halen, maar het wordt woningcorporaties als Samenwerking niet makkelijk gemaakt. De verhuurderheffing, een belasting op het bezit van sociale huurwoningen is afgeschaft. Dat is goed nieuws, maar de vennootschapsbelasting is sinds 2023 verdubbeld. "Dit terwijl corporaties geen winstoogmerk hebben."
Ook is er een verplichte huurverlaging voor alle huurders in een corporatiewoning die rondkomen van minder dan 120 procent van het sociaal minimum. De huurverlaging kan oplopen tot meer dan 200 euro per maand. In Vlaardingen zitten zo'n 750 huurders in deze categorie.
"Dit soort maatregelen kosten geld. Dat geld kunnen we niet stoppen in het uitbreiden van ons woningbezit. Niet in de renovatie van woningen. Het helpt niet. Een stimulerender beleid van de overheid wel."
Bekijk hier hoe het staat met de energielabels van woningcorporaties in heel Nederland:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl