nieuws

"Politie handelde volgens afspraak"

aboutaleb5.cropresize.tmp.jpg
aboutaleb5.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Volgens burgemeester Aboutaleb heeft de politie zondag tijdens de rellen in de binnenstad van Rotterdam 'volgens afspraak' gehandeld. De politie verrichtte 71 arrestaties, vooral voor het roepen van anti-semitische leuzen.
Feyenoord-aanhangers hadden zich in het centrum van de stad verzameld in aanloop naar de eerste bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord.
,,We accepteren geen antisemitische leuzen en als het zich voordoet grijpen we in", zeide burgemeester tegen Radio Rijnmond. ,,Ook het gooien van voorwerpen naar de politie en niet opvolgen van aanwijzingen en beledigen van agenten is ontoelaatbaar. In dat geval heeft de politie de bevoegdheid om in te grijpen".
Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks, vroeg Aboutaleb maandag om opheldering over het politieoptreden. Dat was volgens hem disproportioneel en overtrokken en ook onschuldige supporters werden hard getroffen. Hij vreest bovendien dat deze manier van optreden juist agressie in de hand werkt. ,,Ik heb sterk de indruk dat het harde optreden van de politie vooral was bedoeld om de spierballen te laten zien.''
De eindrapportage over de rellen van zondag moet nog verschijnen. Daarom houdt Aboutaleb zijn algehele oordeel over het politie-optreden nog voor zich. Wel waarschuwt de burgemeester dat ook tijdens de tweede bekerfinale Feyenoord -Ajax - volgende week donderdag in de Kuip - anti-semitische leuzen niet worden getolereerd, maar de eerste verantwoordelijkheid om dan op te treden ligt bij de scheidsrechter en de KNVB. Daarna kan de burgemeester eventueel ingrijpen.