FEYENOORD KAMPIOEN

Kökcü, Geertruida, Bijlow en Hartman gingen allemaal naar dezelfde middelbare school, waar ze omgetoverd werden tot kampioenen

Dit jaar speelde de eigen jeugd van Feyenoord een grote rol, zo ook Lutsharel Geertruida tegen Ajax
Dit jaar speelde de eigen jeugd van Feyenoord een grote rol, zo ook Lutsharel Geertruida tegen Ajax © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Door de jaren heen gingen veel jeugdspelers vanaf Varkenoord naar de absolute wereldtop. Ook in het aanstaande kampioenschap van Feyenoord spelen de eigen ‘jongens van Zuid' een enorme rol. Samen doorliepen Orkun Kökcü, Lutsharel Geertruida, Justin Bijlow en Quilindschy Hartman de jeugdopleiding, niet alleen op het veld maar ook vroeger op school.
Van buiten lijkt Thorbecke VO een middelbare school als alle andere. Twee jongens die op de fiets stappen, bespreken zenuwachtig hun presentatie van de volgende dag. Het kantoortje van Joël Manusama, de ‘coördinator topsport’, verraadt dat de school allesbehalve doodnormaal is. Aan de muur hangen voetbalshirts met de namen van jeugdspelers die het gemaakt hebben. Het best zichtbaar zijn de shirts van de huidige sterspelers van Feyenoord die hier vroeger op school zaten.
Op Thorbecke worden talentjes klaargestoomd voor topsport. Niet alleen voor voetbal, ook voor bijvoorbeeld hockey, turnen en zwemmen. De Feyenoord-leerlingen zijn een beetje het vlaggenschip, al zijn de andere sporten niet minder belangrijk. Trainingen, wedstrijden en sportieve excursies bepalen voor een groot deel hoe de roosters eruit zien.
Vele talenten gingen de huidige Feyenoord-spelers voor bij de ‘topsportschool’: Robin van Persie, Georginio Wijnaldum en Stefan de Vrij zijn slechts een paar namen die hier werden voorbereid op een sportcarrière. En ook in de huidige eredivisie spelen veel jongens die op Thorbecke zaten. Manusama benadrukt dan ook dat Feyenoord 1 niet de enige bestemming is voor de talenten: "Ik denk dat we drie voetbalteams kunnen maken met professionele spelers die van Thorbecke af komen."
Georginio Wijnaldum in het shirt van Oranje tijdens Nederland-Duitsland
Georginio Wijnaldum in het shirt van Oranje tijdens Nederland-Duitsland © VK Sportphoto

‘Prijzen pakken is het uitgangspunt’

Manusama is enorm trots op het aanstaande kampioenschap. Hij zag de kern van de huidige ploeg allemaal komen en gaan op Thorbecke. "Tel daar nog veel wisselspelers bij op en mensen als Malacia, die veel geld hebben opgeleverd. Dat zijn allemaal producten uit de samenwerking tussen onze school en Feyenoord."
Verbaasd is de coördinator topsport niet. "Voor de leerlingen die hier komen is ons uitgangspunt dat ze De Kuip halen en prijzen pakken voor de club. Het is hier – naast het diploma – vooral de kunst om jezelf als persoon te ontwikkelen."
Rob Kurvers, ‘coördinator studie’ van Feyenoord, werkt al jaren nauw samen met Manusama. Dat is goed te merken: in zijn Feyenoord-trainingspak vult hij zijn partner naadloos aan in hun uitleg over de school. "In het topsportprogramma van de club is voetbal natuurlijk leidend, maar deze school is een belangrijk onderdeel. Ze moeten ook hier vanaf het begin overtuigd worden dat topsport een keuze is."
Spelers moeten volgens Kurvers worden opgeleid tot echte topatleten en dat gebeurt niet alleen bij Feyenoord: ‘’We hebben maar een beperkt aantal trainingsuren op het veld, het grootste gedeelte van de dag moeten ze op school worden beïnvloed."
Joël Manusama (links) en Rob Kurvers (derde van links) bij de verlenging van de samenwerking tussen Thorbecke en Feyenoord in 2022
Joël Manusama (links) en Rob Kurvers (derde van links) bij de verlenging van de samenwerking tussen Thorbecke en Feyenoord in 2022 © Eigen Beeld (Feyenoord/Thorbecke)

Veel doen, maar vooral veel laten

‘’Om half twaalf vanaf het trainingsveld de bus in en drie kwartier later in het klaslokaal voor de rest van de dag’’, Kurvers vertelt dat een Feyenoord talent veel moet doen op een dag als ze kiezen voor topsport.
Manusama vult aan dat de spelers naast het doen ook veel moeten laten: ‘’Er is weinig tijd voor vrienden naast school en Feyenoord. Topsporter ben je gewoon 24/7, ze moeten rekening houden met wat ze eten, hoe laat ze naar bed gaan, met wie ze omgaan en keuzes maak ik binnen de school."
De topsportopleiding is buiten een mentale uitdaging ook vaak een logistieke uitdaging volgens Kurvers. "De meeste jongens zijn gelukkig ‘s avonds voor het eten thuis, maar we hebben ook spelers uit bijvoorbeeld Zaandam, Zeeland en Utrecht."
Ook de schoolopdrachten gaan niet altijd makkelijk samen met het leven van een topsporter. "Een jongen uit de onder-18 maakt deze week zijn examen Nederlands en dan stapt hij in een vliegtuig naar Hongarije voor een toernooi", vertelt Manusama.

‘Een bepalende speler’

Manusama vertelt dat deze offers en logistieke uitdagingen duidelijk hun vruchten afwerpen. "Orkun (Kökcü) en Lutsharel (Geertruida) hebben dit traject al doorlopen. Ze moesten mee op trainingskamp naar Marbella en vervolgens moesten we de timing van de examens aanpassen."
Het is dan ook niet voor niks dat één shirt in het kantoor eruit springt. Recht boven het bureau van Manusama hangt het shirt van Geertruida, als inspiratie voor de talenten van morgen. "Hij hangt hier niet met zijn huidige nummer, maar met het nummer waarmee hij begon: 41. Om te laten zien dat hij ook al heel vroeg begon met deze reis en dat hij het door heel hard werken uiteindelijk toch heeft gered.
Over Geertruida heeft Manusama nooit getwijfeld: "Wij waren niet verbaasd toen hij werd geselecteerd voor het Nederlands elftal en toen hij uitgroeide tot de bepalende speler die hij nu is. Dat zat er hier ook al duidelijk in, hij had soms moeite op school maar was al heel goed in keuzes maken."

'Maak ons kampioen'

Dat de huidige generatie het zo goed doet, is voor Manusama een beloning van het werk. "Zo’n kampioenschap is waar je het voor doet. En het is ook wat we die jonge gasten hier vertellen: ‘Maak ons kampioen’."
'Die jonge gasten’ zien Feyenoord 1 ook duidelijk als inspiratiebron. "Als ik ze in vak VV in het stadion zie zitten, kijken ze de hele wedstrijd alleen maar naar Kökcü."
Ook al timmeren ze zelf goed aan de weg, de nieuwe generatie moet nog even wachten op hun eigen kampioensfeest. De huldiging van maandag zullen ze in ieder geval niet zomaar voorbij laten gaan. "We willen die betrokkenheid stimuleren", vertelt Kurvers. "Wij hebben heel bewust besloten dat alle leerlingen naar de huldiging mogen als ze dat aanvragen."