nieuws

Verdachte aangehouden voor moord Westersingel 1990

Halstead-1.cropresize.tmp.jpg
Halstead-1.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Het coldcaseteam van de politie Rotterdam-Rijnmond en de Metropolitan Police uit Londen hebben in Londen een 53-jarige Brit aangehouden. Hij wordt verdacht van de moord op de Amerikaanse Melissa Halstead en de Britse Paula Fields.
Halstead (33) werd in 1990 in de Rotterdamse Westersingel gevonden en Fields (31) in 2001 in een Brits kanaal. Beide vrouwen waren onthoofd en misten ledematen.
Melissa Halstead werd pas in 2008 definitief geïdentificeerd. Nadat gebleken was dat er mogelijk een verband was tussen de moord op de Amerikaanse en de in 2001 in Engeland gevonden Paula Fields, werd in 2009 het Joint Investigation Team geformeerd.

Publiek

Het gezamenlijke onderzoek leidde eind maart van dit jaar tot het inroepen van de hulp van het publiek in zowel Groot-Brittannië (Crimewatch) als in Nederland (Opsporing Verzocht). Dat leverde waardevolle informatie op. Zo meldden zich diverse mensen die Melissa Halstead kenden toen zij in Amsterdam woonde.
Britse media hebben eerder gemeld dat de gezochte man John Sweeney is. Het is nog onbekend of hij nu ook vastzit voor de dubbele moord.
Vervolging
Omdat sprake is van een gezamenlijk onderzoek, zullen de resultaten van het Nederlandse onderzoek betrokken worden bij een eventuele vervolging in Groot-Brittannië. De Britse officier van justitie beslist in de loop van dinsdag of de aangehouden verdachte verder wordt vervolgd.
Opsporing Verzocht zal waarschijnlijk volgende week weer aandacht besteden aan de moord op Melissa Halstead.
Foto: Melissa Halstead