AANSLAGENGOLF

Drie jongeren (17, 18 en 20) opgepakt voor aanslag op toko Crooswijkseweg

Forse schade na een explosie aan de Crooswijkseweg
Forse schade na een explosie aan de Crooswijkseweg © MediaTV
De politie heeft vrijdagochtend drie mannen aangehouden voor betrokkenheid bij de explosie aan de Crooswijkseweg in Rotterdam op 30 april en een poging daartoe een nacht daarvoor. Het gaat om een man van 18 jaar uit Capelle aan den IJssel en twee Rotterdammers van 17 en 20 jaar.
Op vrijdag 29 april werd al geprobeerd een brandbom te plaatsen. Die is niet ontploft. Iemand zag rond 03:00 uur dat een paar mannen zich verdacht gedroegen en belde 112. Toegesnelde agenten vonden bij de toko een fles met vloeistof aan, die zat met ducttape aan de winkelruit. De nacht daarop lukt het wel. Drie flesjes ontploffen en richten een ravage aan aan de voorkant van de winkel.
Videobeelden van de daders waren afgelopen dagen te zien in Bureau Rijnmond en Opsporing Verzocht. De rol van de drie verdachten wordt verder door de politie onderzocht. De toko werd na de explosie door de burgemeester van Rotterdam gesloten, tot grote frustratie van de eigenaar.

Ook aanslag op portiekflats

Een paar dagen voor deze aanslag was het in dezelfde straat ook al twee nachten achter elkaar mis. Toen gingen explosieven af in het portiek van verschillende flats. Er vielen geen gewonden maar beide keren was de materiele schade groot. Hiervoor werden eerder al verdachten opgepakt.
Dit jaar zijn er opvallend veel aanslagen op winkels en woningen in Rotterdam en omgeving, voornamelijk met explosieven, soms door op een pand te schieten. In de eerste maanden waren er ruim 50 aanslagen, nu al meer dan in heel 2022. De politie vermoedt dat de explosies en beschietingen te maken hebben met ruzie tussen criminelen over onderschepte cocaïne in de Rotterdamse haven. Als een lading mist, moet iemand voor de kosten opdraaien.
Voor het plaatsen van de (brand)bommen, vaak cobra's aan een fles met brandbare stof, worden vaak jongeren geronseld via sociale media. Die krijgen een paar honderd euro om ergens een explosief af te steken bij een voordeur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl