EXCELSIOR

Excelsior laat na om te winnen bij sc Heerenveen en houdt de strijd om handhaving spannend

Couhaib Driouech en Julian Baas balen na een gemiste kans voor Excelsior tegen sc Heerenveen
Couhaib Driouech en Julian Baas balen na een gemiste kans voor Excelsior tegen sc Heerenveen © Orange Pictures - Pieter van der Woude
Zelden zal een gelijkspel zo zuur hebben gevoeld voor Excelsior. De Kralingers kwamen goed voor de dag bij sc Heerenveen, maar werden in het Abe Lenstra Stadion wederom geconfronteerd met het probleem van dít seizoen: het gebrek aan scorend vermogen. De 0-0 eindstand was zaterdag geen juiste afspiegeling van de kansenverhouding.
Drie belangrijke momenten in sc Heerenveen-Excelsior
Drie belangrijke momenten in sc Heerenveen-Excelsior © Orange Pictures - Pieter van der Woude
Het zijn spannende weken voor Excelsior. Met nog drie competitiewedstrijden te gaan, slinken de kansen voor de Kralingers om zich rechtstreeks te handhaven. Hoewel de mannen van hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen een gunstiger programma hebben dan bijvoorbeeld FC Emmen, pakken de Kralingers buiten Woudestein amper punten. Een gelijkspel of een overwinning bij sc Heerenveen zouden daarom niet alleen broodnodig, maar ook verrassend zijn.
Excelsior koos in de eerste helft ervoor om het balbezit aan sc Heerenveen te laten. Via omschakelingen en standaardsituaties hoopten de Kralingers toe te slaan. Zo kregen de bezoekers in het Abe Lenstra Stadion in de zevende minuut een enorme mogelijkheid. Rechtsback Siebe Horemans kreeg bij een vrije trap alle ruimte om te koppen. De poging van de Belg ging echter over het doel.

Goede fase van Excelsior

Pas halverwege de eerste helft deelde sc Heerenveen het eerste speldenprikje uit aan Excelsior. Antoine Colassin had bijvoorbeeld iets moois in gedachte. De omhaal van de Belg belandde uiteindelijk naast het doel van de Kralingers, maar hij kreeg hiermee wel de handen op elkaar in het Abe Lenstra Stadion.
Jeffrey Bruma van sc Heerenveen probeert Excelsior-linksback Arthur Zagré af te stoppen
Jeffrey Bruma van sc Heerenveen probeert Excelsior-linksback Arthur Zagré af te stoppen © Orange Pictures - Pieter van der Woude
Het duurde daarna even totdat Excelsior gevaarlijk werd. De Kralingers kregen aan het einde van de eerste helft de betere kansen. In de 33e trapte Julian Baas op de rand van het zestienmetergebied van de Friezen naast. Na een lage voorzet van Arthur Zagré schoot Kenzo Goudmijn, die helemaal vrij stond, op een verdediger van sc Heerenveen. Enkele minuten later stuitte Zagré op een uitgestoken been van Pawel Bochniewicz van sc Heerenveen. In de blessuretijd vloog een knal van Redouan El Yaakoubi nipt over het doel.
Redouan El Yaakoubi vond dat er meer in zat voor Excelsior bij sc Heerenveen: 'Maar elk punt is goud waard'

Matige afronding

Na de rust ging Excelsior op dezelfde voet verder. Scoren deden de bezoekers alleen niet. Kik Pierie liet na om zijn oude werkgever pijn te doen. De centrale verdediger stuitte op sc Heerenveen-doelman Xavier Mous.
Marinus Dijkhuizen na sc Heerenveen-Excelsior (0-0): 'Er valt niks te rekenen'
Vervolgens waren de kansen zeldzaam in Friesland. Halverwege de tweede helft nam sc Heerenveen het doel van de bezoekers pas weer onder vuur. Uit een vrije trap schoot Thom Haye net over. Excelsior bood goed weerstand tegen de middenmoter van de eredivisie en kreeg meedera kansen. Invaller Lazaros Lamprou kopte een vrije trap van Julian Baas naast en Peer Koopmeiners vuurde de bal hard op Mous af.
Reda Kharchouch is enkele weken zijn basisplaats bij Excelsior kwijt: 'Voor mijn gevoel had ik moeten spelen'
Excelsior verdiende de drie punten meer dan sc Heerenveen. In de slotfase voerden de Kralingers de druk op. Zo krulde Baas een vrije trap maar net naast, schoot invaller Reda Kharchouch een grote kans ook naast en vond Lamprou uiteindelijk sc Heerenveen-keeper Mous op zijn weg. Het verlossende doelpunt viel voor Excelsior uiteindelijk niet meer.

sc Heerenveen - Excelsior 0-0

Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort (46' Seymor), El Yaakoubi, Pierie, Zagré; Driouech (70' Lamprou), Koopmeiners, Baas, Goudmijn (70' Kharchouch); Azarkan (76' Van Duinen)