nieuws

Grote winnaar verkiezingen in Barendrecht toch aan de zijlijn

De lokale partij Echt voor Barendrecht (EVB) behaalde een monsterzege bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, maar wordt nu toch buitengesloten bij de coalitievorming. De overige zes partijen uit de raad (CDA, SGP/ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, VVD en D66) willen met elkaar de formatie in. Dat bleek tijdens een openbaar formatieoverleg in Barendrecht.
De EVB schoot bij de verkiezingen van 9 naar 14 zetels. De Barendrechtse raad telt 29 zetels, dus de partij komt slechts één zeteltje tekort om zelfstandig een meerderheid te behalen.
Volgens politiek journalist Arco van der Lee is dit het resultaat van frustratie die zich vier jaar lang heeft opgebouwd. "De partijen vinden dat EVB zich vier jaar lang teveel heeft beziggehouden met campagnevoeren. Maar aan de kiezer is dit niet uit te leggen."
Twee jaar geleden klapte de coalitie van EVB, D66 en VVD. Echt voor Barendrecht ging toen met CDA en SGP/CU verder.
De eerste stap is nu dat de zes partijen op korte termijn bij elkaar komen om een formateur aan te wijzen en afspraken te maken over het proces. "Het zal niet meevallen een formateur te vinden, die hiermee aan de slag wil", aldus Van der Lee.
EVB-voorman Lennart van der Linden reageert teleurgesteld, maar strijdbaar.
Ook Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam liet via Twitter weten het vreemd te vinden dat de grootste partij niet mee mag praten. Eerdmans lijkt in hetzelfde schuitje te zitten met zijn partij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl