COOLSINGEL

VIDEO: Zo zag de Coolsingel eruit tijdens de langverwachte huldiging van Feyenoord (en het was prachtig)!

De huldiging van Feyenoord op het stadhuis aan de Coolsingel
De huldiging van Feyenoord op het stadhuis aan de Coolsingel © Rijnmond
Daar was 'ie dan: de lang verwachte huldiging van Feyenoord dat zondag landskampioen werd na een met 3-0 gewonnen wedstrijd in de Kuip tegen Go Ahead Eagles. Na zes jaar kregen ze de zilveren schaal weer in handen. De spelers van de voetbalclub uit Rotterdam-Zuid werden door een kolkende menigte voor het stadhuis aan de Coolsingel met een uitbarsting van vreugde verwelkomd.
Feyenoord is emotie. Dat is wat supporters altijd zeggen. En dat dit zo is, dat was maandagochtend en -middag goed te merken. Al vanaf 09:00 uur in de ochtend stroomde het stadhuisplein vol met tienduizenden mensen die de huldiging op het balkon van het stadhuis aan de Coolsingel in het centrum van Rotterdam wilden meemaken. Groepen vrienden, vriendinnen, vaders en moeders met kinderen, ze waren er allemaal.
De huldiging van Feyenoord op het stadhuis aan de Coolsingel
De spelersbus arriveerde rond 11:30 uur, waarna ze naar de Burgerzaal in het stadhuis begeleid werden. Burgemeester Aboutaleb sprak de mannen daar toe en bedankte 'de spelers, de trainer, het management, en iedereen die heeft meegeholpen'. "Feyenoord is meer bepalend voor de identiteit van Rotterdam dan de Maas", vervolgde hij. ,,Ik heb zondag voor de wedstrijd anderhalf uur door de stad gelopen, ik zag dat mensen overal uit het land naar Rotterdam waren gekomen om naar de wedstrijd te kijken. Velen boekten zelfs een hotel om vandaag bij de huldiging te kunnen zijn."

Menige uitzinnig van vreugde

Toen dat formele deel erop zat en Lee Towers op het balkon zijn onvermijdelijke Feyenoord-lied gezongen had, togen de voetballers en trainer Arne Slot naar het balkon. Daar stond een uitzinnige mensenmassa op ze te wachten. De menigte deinde met Feyenoord-sjaals uit alle jaren boven de hoofden mee op de soms stampende muziek om maar uiting te geven aan de gevoelens van geluk die eindelijk een uitweg konden vinden.
Aanvoerder Kökçü liet er geen gras over groeien en pakte meteen de microfoon. Hij zette met een stem die nog hees van van het schreeuwen van de dag ervoor een van de bekende Feyenoord-liederen in. Dat zongen de supporters op de Coolsingel voluit mee. "Feyenoord, Feyenoord, wat gaan we doen vandaag. Wij gaan winnen, alleen met hoeveel is de vraag", klonk het. Later pakten ook de spelers Lutsharel Geertruida en Gernot Trauner de microfoon.
Aanvoerder Kökçü liet er geen gras over groeien en pakte meteen de microfoon om met de supporters te gaan zingen
Uiteindelijk kwam ook trainer Arne Slot over de brug. Maar eerst wilde hij de supporters toespreken. "Toen we vorig jaar bij de Conference League verloren, bleven jullie staan. Jullie zijn het DNA van Feyenoord. Doordat jullie altijd bleven staan, konden wij de wedstrijden die daarna kwamen winnen", zei hij. Ook daarop klonk weer een oorverdovend gejuich.

Slot: 'Supporters zijn DNA van Feyenoord'

Verder zei Slot trots te zijn op de manier waarop het feest van de inhuldiging maandag op de Coolsingelsingel gevoerd wordt. Dat was op een leuke, vrolijke en feestelijke manier, en hoewel hij deze gedachte niet uitsprak: zonder wat voor vormen van geweld dan ook. Geweld is op dit moment een zorg bij het organiseren van voetbalwedstrijden waarbij supporters dingen op het veld gooien.
Toen de spelers van het balkon waren, besloten Kökçü en Justin Bijlow langs te gaan bij zieke supporters onder wie een jongen die beneden in een ziekenhuisbed lag. Hij had zijn rug gebroken. "De volgende keer sta ik vooraan als ze weer kampioen worden", zei hij vlak voor de huldiging tegen Rijnmond. "Zekers!"