FEYENOORD KAMPIOEN

Van kerk naar Kuip: 100-jarige Han Thans herdenkt het bombardement en ziet dan live zijn club kampioen worden

Han Thans kijkt met Sander de Kramer vanuit een business-unit naar Feyenoord-Go Ahead Eagles
Han Thans kijkt met Sander de Kramer vanuit een business-unit naar Feyenoord-Go Ahead Eagles © Rob Thans
Daar zit hij: genietend met een biertje in zijn hand in een business unit in de Kuip. De 100-jarige Han Thans beleeft onverwacht de kampioenswedstrijd van Feyenoord ín het stadion. Net als zes jaar geleden. Toen door toedoen van zijn zoon en Sander de Kramer. Nu dankzij zijn kleinzoon en weer... Sander de Kramer.
De datum 14 mei is nu verbonden aan twee kampioenschappen van Feyenoord: 2017 en 2023. Voor Rotterdam is 14 mei ook de dag waarop het vernietigende bombardement op de stad wordt herdacht. Op 14 mei 1940 verliest Rotterdam haar historische centrum. De Duitsers knallen het hart uit de stad en dwingen zo de overgave van Nederland af. Vijf jaren van bezetting volgen.
De eind 1922 geboren Han Thans maakt het allemaal mee. Zijn huis in de Taborstraat in Kralingen wordt verwoest bij het bombardement. 14 Mei is voor altijd een gitzwarte dag. Tot 2017. Want na een oproep van Sander de Kramer in de krant en een mailtje daarop van zoon Rob Thans, nodigt De Kramer de 94-jarige Han uit voor de kampioenswedstrijd tegen Heracles. Op vak K geniet hij van de 3-1 overwinning en het feest dat losbarst.
Op die dag in 2017 en zijn herinneringen aan het bombardement van 1940 blikt Han afgelopen vrijdag met Rijnmond terug. Hij kondigt aan de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles op tv te gaan volgen, want naar het stadion kost hem inmiddels te veel moeite.
Maar dan komt zijn kleinzoon Thomas Thans in actie. Hij meent dat het in een business unit best moet gaan en deelt op zaterdag het Rijnmondartikel op social media met een oproep: wie heeft plek voor mijn 100-jarige opa? Dat valt samen met de gedachte van Sander de Kramer: 'Zou Han niet weer mee willen?'

Het bijna onmogelijke lukt toch

Met nog minder dan 24 uur te gaan voor het eerste fluitsignaal, gaat De Kramer met zijn onvermoeibare enthousiasme aan de slag. En natuurlijk lukt het hem. De 100-jarige Han Thans is er gewoon weer bij op 14 mei 2023! Inclusief een begeleiderskaart voor zoon Rob Thans en een parkeerkaart voor het stadion.
Wat heeft hij genoten, vertelt Han maandagmiddag thuis in IJsselmonde. Het is een bijzondere dag geweest die begon 's morgens in de Laurenskerk met het herdenken van het bombardement. Daar heeft Thans hij over die dag.
Han Thans in de Laurenskerk bij de herdenkingsdienst voor het bombardement
Han Thans in de Laurenskerk bij de herdenkingsdienst voor het bombardement © Rob Thans
"Ik dacht dat er misschien 40 of 50 mensen zouden zijn, maar er zaten er een paar honderd, het was eigenlijk hartstikke vol", beschrijft Thans de Laurenskerk tijdens de speciale dienst. "Maar daar word ik niet zenuwachtig van." Tijdens de herdenkingsdienst spreekt hij over zijn herinneringen aan het bombardement en de oorlog. "Na afloop zag ik duimen omhoog gaan, dat het zo mooi gegaan was, dus daar was ik erg blij mee."
Van de ochtend in de kerk gaat hij met zijn zoon Rob naar de middag in de Kuip: "Dat was ook grappig, want mensen herkenden mij een beetje, dus ze lieten ons erdoor tot we op een soort privéparkeerplaats kwamen", vertelt Thans over de aankomst bij het stadion. "Daar moest Rob zijn auto binnen zetten en zijn sleutels afgeven. En toen we allebei onze portier hadden afgesloten, was Rob zijn sjaal vergeten."

Zonder sjaal niet naar de wedstrijd om de schaal

Het kost wat moeite om de autosleutel weer terug te krijgen en de sjaal te pakken, maar het lukt. En dan kunnen vader en zoon Thans richting het Maasgebouw. Daar wacht Sander de Kramer hen al op. De business unit van Nirint/T&R Autoservice is de bestemming van de middag. "Die mensen zijn zelf gaan staan, om Han lekker te laten zitten", vertelt De Kramer maandagmiddag. Zijn stem kraakt nog na een paar uurtjes slaap en een hectisch weekend.
Sander de Kramer met zijn zoontje en Han Thans
Sander de Kramer met zijn zoontje en Han Thans © Sander de Kramer
"Het was best even stress, ik moest echt m'n best doen", zegt hij over het regelen van de kaart voor de 100-jarige Rotterdammer. Dat Thans zo heeft genoten, doet ook De Kramer goed: "Han zat er heerlijk bij, prinsheerlijk op dat rode stoeltje, het was echt fantastisch."
Dat kan Han alleen maar beamen: "Ik zat er goed, hele makkelijke stoelen daar. We zaten ook nog een tijdje achter het wereldrecord grote spandoek, ik heb pas later op tv gezien wat erop stond." Het is voor de 100-jarige weer een hele belevenis om de kampioenswedstrijd bij te wonen: "Het viel me op dat die bijna 50.000 mensen allemaal familie lijken, ze zingen alles mee en iedereen kent de liedjes uit z'n hoofd. Een oorverdovend lawaai." Hij heeft het overigens bij één biertje gehouden: "Anders moet ik steeds naar de wc en dat is niet handig", lacht hij een dag later.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam komt Han Thans gedag zeggen
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam komt Han Thans gedag zeggen © Rob Thans

Grote glimlach

Een dag van uitersten is het geworden. Herdenken en feestvieren. Met ook nog eens gesprekje met de burgemeester van Rotterdam. En voor de uitreiking van de kampioensschaal zat Han Thans ook nog eens op de goede plek, want hij zat recht voor het podium op het veld.
De datum 14 mei zal in de herinnering van Han Thans altijd verbonden blijven met het bombardement. Zo'n ingrijpende gebeurtenis in zijn jonge leven zal altijd overheersen. Maar met een grote glimlach denkt hij nu ook aan 14 mei 2017 en 14 mei 2023.
Ook zoon Rob Thans geniet maandagmiddag nog na. Hij is seizoenkaarthouder en heeft de wedstrijd dus niet op zijn eigen vak V gezien, maar dubbel en dwars genoten van deze belevenis met zijn 100-jarige vader: "Dat mensen dit voor mijn vader en mij en mijn vrouw doen, is geweldig!
De 100-jarige Han Thans met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam
De 100-jarige Han Thans met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam © Sander de Kramer