VOETBAL

Aanstekergooier moest onderduiken na zijn actie in de Kuip: 'Licht euforisch gevoel was snel weg'

Ajacied Davy Klaassen loopt met bebloed hoofd van het veld tijdens de Klassieker Feyenoord-Ajax
Ajacied Davy Klaassen loopt met bebloed hoofd van het veld tijdens de Klassieker Feyenoord-Ajax © Joris Verwijst / Orange Pictures
Uitgerekend op de dag dat Feyenoord wordt gehuldigd als landskampioen van Nederland zit de supporter in de rechtszaal in Dordrecht. Schuldbewust. Vol spijt. Hij gooide op 5 april een aansteker naar het hoofd van Davy Klaassen. En dat was raak. Een daad met grote gevolgen voor Klaassen, de voetballerij en de verdachte zelf. Hij en zijn gezin moesten zelfs onderduiken. 'Hoe kon ik zo stom zijn?'
Het incident gebeurde tijdens een broeierige editie van Feyenoord-Ajax, de halve finale van de KNVB-beker. Vlak voor Vak Z krijgen de aanvoerders Orkun Kökçü en Dusan Tadic ruzie met elkaar. Gejoel, geschreeuw en voorwerpen vliegen door de lucht.
Een 32-jarige man uit Roelofarendsveen pakt zijn gele BIC-wegwerpaansteker en gooit. Ajax-middenvelder Davy Klaassen wordt op het achterhoofd geraakt en bloedt zichtbaar. "Het was in een moment van verstandsverbijstering. Ik kreeg kortsluiting."
Er zit wel een uitgebreider verhaal achter de aansteker-affaire. De man vertelt dat er al langer frustraties in zijn lichaam zitten, het gevolg van familiaire omstandigheden. Hij had het nodige gedronken die avond, zes à zeven blikjes bier en was vermoeid door te veel werken. Daarnaast waren de spanningen op het veld overgeslagen op de tribune. Hij was bepaald geen eenling die avond.
"De mensen om mij heen waren blij dat ik Klaassen had geraakt. Ik had zelf ook een licht euforisch gevoel, maar dat ging snel weg. Ik realiseerde mij wat ik had gedaan en ook al riepen supporters 'Wegwezen, wegwezen!' ik wilde de gevolgen dragen van wat ik had gedaan."

Twee weken ondergedoken

De supporter zat drie dagen vast en stuurde een excuusbrief naar Davy Klaassen en naar Ajax. De samenleving reageerde woedend. "Ik ben bedreigd en moest twee weken met vrouw en kinderen onderduiken in een safe house. Mijn vrouw kon tijdelijk niet naar haar werk, mijn kinderen niet naar school en sport. Hun foto's zijn op social media gezet. Ook mijn werkgever is bedreigd." Zijn advocate Tina Šandrk voegt toe: "Het was angstaanjagend."
Zowel het OM als de rechter houdt rekening met deze persoonlijke gevolgen, die als een straf op zich zijn op te vatten. In het voordeel van de man spreekt verder dat hij geen strafblad heeft en zijn leven op de rit heeft. De rechter somt op: koophuis, gezin, geen schulden, goede baan. Bepaald niet de profielschets van een hooligan.
Aan de andere kant willen OM en rechter een signaal afgeven. De officier van justitie: "Terwijl er op de Coolsingel wordt gefeest, staan we hier stil bij de negatieve kanten van het voetbal. Deze verdachte is fanatiek, maar geen lid van de harde kern. In de groep voelde hij zich minder geremd. Het past in de steeds onsportiever wordende voetbalcultuur." De strafeis: 80 uur taakstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.
De rechter haalt de woorden aan van oud-Feyenoordspeler John de Wolf, die het publiek toesprak toen de wedstrijd tijdelijk werd gestaakt na het incident. "Ik heb eigenlijk niet veel toe te voegen. Hij zei 'gebruik je verstand'. Daarna volgde een krachtterm die ik niet zal herhalen. Dit gedrag is dom, hufterig en schadelijk."

'Straks wedstrijden zonder publiek?'

Schadelijk niet alleen voor Davy Klaassen, ook voor Feyenoord en voor de hele voetballerij. "De KNVB is het spuugzat en heeft maatregelen getroffen door wedstrijden sneller stil te leggen. Maar waar moet dit heen? Straks helemaal geen publiek meer bij wedstrijden?" Het supporterscollectief zegt maandag tegen de NOS een gesprek te willen met de KNVB over het stilleggen van voetbalduels, omdat 'niet elk biertje gevaarlijk is'.
Volgens de rechter past er een forse straf bij het aansteker-incident, maar hij matigt die omdat de verdachte en zijn gezin wekenlang zijn belaagd én omdat de man een 'huisje-boompje-beestje'-bestaan leidt waarin weinig gevaar voor herhaling lijkt te liggen.

Het vonnis: een taakstraf van 60 uur waarvan 30 voorwaardelijk. Daarnaast heeft de man uit Roelofarendsveen een stadionverbod voor negen jaar opgelegd gekregen en mag hij zich ook niet ophouden bij evenementen die met voetbal te maken heeft. De supporter was dus niet bij de kampioenswedstrijd afgelopen zondag en ook de huldiging, een paar uur voor de rechtszaak, moest hij maandag aan zich voorbij laten gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl