AANSLAGENGOLF

Explosie woning Delfshaven alweer de veertigste van dit jaar in Rotterdam

De veertigste explosie dit jaar in Rotterdam was in de 1e Schansstraat in Delfshaven
De veertigste explosie dit jaar in Rotterdam was in de 1e Schansstraat in Delfshaven © MediaTV
Bij een woning in de 1e Schansstraat in Rotterdam-Delfshaven is rond 04:00 uur een explosief afgegaan. Er is alleen materiële schade: er sneuvelden wat ramen en de deur lijkt ontzet. De politie meldt dat na de aanslag iemand is gevlucht. De aanslag van vannacht is de veertigste van dit jaar in Rotterdam en de 54-ste in onze regio.
De bewoners waren op het moment van de aanslag thuis, maar er raakte niemand gewond.
Het rommelt al tijden in Rotterdam, maar dit jaar is het aantal woningaanslagen ongekend in vergelijking met eerdere jaren. Wat de oorzaak is van de meestal nachtelijke woningaanslagen, is nog niet bekend. Regelmatig weet de politie verdachten aan te houden, maar dat weerhoudt nieuwe plegers van aanslagen niet.
Burgemeester Aboutaleb zei eerder te vermoeden dat er een verband is met de drugshandel. Omdat er veel drugs wordt onderschept in de Rotterdamse haven, ontstaan spanningen tussen criminelen. Hun familieleden zijn ook doelwit geworden.

Speciaal team

De landelijke politie maakte vorige maand bekend een nieuw team te formeren dat aanslagen op woningen beter in kaart moet brengen. Met een landelijk informatieknooppunt wil de politie beter gegevens uitwisselen over gebeurtenissen waarbij illegale vuurwapens en explosieven zijn gebruikt.
"We gaan alle incidenten analyseren: in wat voor soort omgeving vindt het plaats? Welke explosieven of vuurwapens worden gebruikt? We gaan dat niet alleen landelijk doen, maar ook in Europees verband", vertelde Richard Martens, coördinator van de eenheid synthetische drugs van de politie Zeeland-West-Brabant destijds. "Op dit moment is dat overzicht er nog in onvoldoende mate."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl